SEO Hakkında Yanlışlar, Değişen Gerçekler

SEO Hakkındaki Gerçekler SEO Hakkındaki Gerçekler Smartien

SEO konusu üzerine çok detaylı yazıları Smartien sitesinde görebileceksiniz. Dünya’da çok saygın bir konumda olmasına, eğer doğru uygulandığında bir firmanın kaderini tahmin edilemeyecek derece de değiştirebilecek, eğer yanlış uygulanırsa ise bu sefer olumsuz olarak iflasa kadar götürecek bir konu olmasına rağmen ülkemizde bu derece kafa karıştırıcı kaosa dönmüş olması hem uygulayıcılara hem uygulatanlara çok büyük zararlar veriyor.

Daha önceki soru ve cevaplar halinde açıklamaların devamı olarak yazacağım. Bu şekilde daha açıklayıcı olacağını düşünüyorum. Her bir sorunun cevabını duymuş olsanız da mutlaka cevapları okumanınız öneririm. İddialı bir cümle ama hiçbir şey bildiğiniz gibi değil.

SEO Çalışması Nedir? Her Siteye Uygulanabilir mi?

SEO çalışması, SEO firmalarının ürettiği bir kavram. İşin ticareti ağır basınca bu kavramın etinden sütünden çokça yararlanılmak istenmesi işi sulandırmış. SEO çalışması sanki her web sitesine, her firmaya uygulanabilir gibi bir algı yaratılmış.

Hayır uygulanamaz. Uygulansa da etkili olması çok zor.

İlk olarak iki türlü çalışma yapılır. Site içi SEO çalışması, Site dışı SEO çalışması.

Site İçi SEO Çalışması;

Bu çalışmalardan ilki, Site İçi SEO Çalışması için öncelikle sitenizin altyapısının SEO çalışmasına uygun olması gerekmektedir. Flash tasarım veya direkt html tasarım sitelere SEO çalışması yapmak neredeyse imkansızdır.

Özel yazdırılmış eski kalmış php, asp.net sitelerinde eksiklerini gidermek çok zordur. Çok iyi bir yazılımcının veya o siteyi kodlayan kişinin, SEO kurallarını çok iyi anlayarak tekrar o siteyi kodlamasına ihtiyaç duyar. Buda pratikte siteyi tekrar bir içerik yönetim sistemli yazılım ile değiştirmenin yanında daha pahallı olacaktır. Ancak bu mümkün değilse, siteyi kodlayan kişi ile beraber iyi bir SEO uzmanından da yardımı alınarak site SEO için uyumlu hale getirilmelidir. Yine de her bir SEO kriteri için bir yazılım yazdırmak, bir düzenlemek yaptırmak pratikte zor ve pahallı olacaktır.

Site içi SEO çalışması nasıl yapılır?

  1. Site içi SEO çalışmasında ana dikkat edilecek kriterler, linklerin içinde kod terimlerinin olmaması ile başlamalıdır. ?, index, vs gibi terimler arama motorlarının sizi bulmasını zorlaştırır.
  2. Anahtar kelimeler, her sayfa için tanımlamalar mutlaka olmalıdır. Ancak sürekli olarak içerik artan sitelerde bunun için otomatik tanımlamalar yazan yazılımlar kullanılmalıdır. Smartien olarak biz böyle yapıyoruz.
  3. Arama motorlarında çıkmak istediğiniz kelimeleri sadece metnin içerisine yeterince yedirmekte eskisi gibi yeterli olmamaktadır. Mutlaka Google Rich Snippet yapısını kullanmak gerekmektedir. Bu da Google videolarında sizi yönlendirdiği gibi tek tek elle yapılacak bir işlem değildir. Yine Smartien olarak burada ayrı bir yazılım kullanmaktayız.
  4. XML Site Haritaları günlük olarak oluşturulup arama motorlarına bildirilmelidir. Bakın site haritası demiyorum, haritaları diyorum.
  5. Herkes özgün içerik, özgün içerik diyor. Ancak şu problemi es geçmişler. Arama botları size ulaşana kadar günler belki haftalar geçebiliyor. Bu arada sizden özgün içeriği çalarlar ise ne olur? Arama botu geldiğinde kimi önce olarak görür. İşte burada siz makaleyi yazdığınızda da otomatik olarak arama motorlarına bildiren yazılımların sitenizde olması gerekir.
  6. Özellikle bootstrap tan sonra siteler css, scss gibi bir çok uzun uzun kodlarla yapılmak zorunda kaldı. Bir de buna js, javascriptler eklendi. Kodlar uzadıkça uzadı, siteleri yavaşlattı. Hele ki özel yazılımlardaki kodlama facialarını, tarayıcılarınızda kendi web sitenizin kodunu görmek “kaynağı görüntüle” dediğinizde sizlerde görebilirsiniz. Eğer sitenizin kaynak kodları destan gibi aşağıya iniyorsa SEO adına bir probleminiz daha var demektir.
  7. Bir de görselleri isimlendirmek problemi var. Eğer sitenizde bunu sağlayacak bir ara birim yok ise bir webmaster uzmanı, bir html editörü değilseniz nasıl tek tek her girdiğiniz görsel isimlendireceksiniz?
  8. Bir de yetmezmiş gibi her sayfa da sosyal medya paylaşımlarında kullanılacak olan op, open graph tanımlamaları, twittercard tanımlamaları olmalı ki sitenizden siz veya biri bir paylaşım yapabilsin. Konu açılmışken sitenizden paylaşım yapabilmelisiniz. Bu da yine ayrı bir yazılım.
  9. Bu şekilde neredeyse 150'nin üzerinde irili ufaklı site içi kural var. Bütün bunları özel yazılım bir siteye sahipken, SEO desteği alırsanız, oturup yazılımcınıza düzelttirmek zorundasınız. SEO uzmanı dediğiniz kişi ben elle düzeltirim diyor ise hemen kaçın.
  10. Yine sorunlu bir ise konu İçerik Yönetim Sistemli sitelere SEO çalışması yapmaktır. Şu an ülkemizde sitelerin neredeyse çoğu webmasterların çok sevdiği wordpress ile yapılmaktadır. Ancak kurulması kolay bu sistemin ilerledikçe problemleri de artmaktadır. Üzerine bileşenler kurarak SEO çalışmaları yapılır. Ki bu da ayrı bir uzmanlık gerektirmektedir. Yani eğer siteniz wp, yani wordpress ise SEO uzmanınız ciddi bir wordpress uzmanı olmalıdır. Bu konu elbette Joomla ve drupal sistemler için geçerlidir.
  11. Yine site içi SEO çalışmasının artık belkemiği olmuş özgün içerik yazma konusu ise iyice kontrolden çıkmış durumda. Burada soru şu makalenin özgünlüğünü kontrol ediyor musunuz? Bir çok yabancı site bu kontrolü ücrete mukabil sağlamaktadır. Türkçe sitelerde mevcut ama genelde SEO firmalarının kontrolünde olduğunda tavsiyem yabancı kökenli siteler. Bir de ipucu Google göstermelik yazılmış tüm sitelerden nefret ediyor. Özgün içerik için ciddi zaman harcamanız, kopya içerik satır dahi kullanmadan yazmanız, eğer mecburen kopya içerik kullanacaksanız kaynak göstermeyi ihmal etmemenizi öneriyorum. Sürekli önerilen 250 kelimeyi geçsin yeter rakamını da arttırmanızı öneriyorum. Ne kadar özgün ve bilgi dolu olursa o kadar iyi.

Tüm buradan çıkaracağınız sonuç, sitenizde SEO için düzgün, verimli çalışan yazılımlar ve arabirimler olmadan Site İçi SEO dan verim almak çok zordur. Yani otomatik olmadan yapılacak her düzenleme geçici ve yüzeyseldir. Özellikle siteye ciddi ve sürekli içerik ile beslemezseniz yine işiniz zordur.

Bir çok SEO uygulayıcılarının açıklamadığı konu da tam olarak bu. Site analizi, site link düzenlemesi, anahtar kelime arayışları gibi gibi bir çok süslü terimleri siteniz flash veya düz html ise nasıl uygulayacaklarını hep merak ediyorum.

Bu yüzden SEO uygulayıcıları daha çok site dışı SEO uygulamalarını tercih ediyorlar. Eski bir yazılım site ile kapılarını çaldığınızda onlara pek bir şansta vermiyorsunuz.

O zaman diğer konuya geçelim,

Site Dışı SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

Şu ara SEO uygulayıcılarının tek bir cevabı var. Backlink. Her yere backlink, hacklink. Link te link. Ancak yaptığım ve sektöründeki rakipleri ile karşılaştırdığım işlerimiz boyunca sıfır backlinkli ama diğer tüm yazılımsal site içi SEO lurallarını yerine getirmeye çalışan bir site, çok güzel, spama düşememiş binlerce backlinkli siteden çok daha verimli hareket ediyor. Buradan çıkarılacak sonuçta şu. SEO’cu arkadaşlar, backlink çoktan ölmüş. Sadece cenazelerin hepsini kaldırmaya Smartien olarak yetişemiyoruz. Backlink yararsız mı değil. Ancak site içi SEO ve sosyal medyayı az biraz kullanırsanız oraya buraya eklenen sitenizin linklerinden kat be kat daha etkili bir yöntem edineceksiniz.

Peki Smartien Site Dışı SEO çalışmasını nasıl yapıyor. Öncelikle sosyal medyayı firmaya kullandırmayı öğreterek. Backlink’in artık tahtında bu işin özü sosyal medya paylaşımları, beğenileri oturmakta.

Smartien olarak sosyal medyayı en iyi şekilde yönetmeye çalışıyoruz. Yazıları burada paylaşıyoruz, gerekirse video çekiyoruz. Yeter ki sosyal medya da site aktif olsun.

İki konuyu elimden geldiğince detaylı paylaşmaya çalıştım. Ana fikir şu,

Birincisi yazılım desteği olmadan site içi SEO’yu unutun. İkincisi sosyal medya da uğraşma olmadan site dışı SEO’yu unutun. İşte Smartien olarak biz bu yeni anlayış ile uygulanan SEO çalışmasına Net Optimizasyon diyoruz. Artık klasik SEO çalışması kavramı, Net Optimizasyon kavramı olarak değişim gösteriyor. Artık sizin için tüm internette savaşıyoruz.

Okunma 4889 defa