Web Tasarım kelimeleri kadar teknolojinin hayatımızı nasıl değiştirdiğini ve geliştirdiğini ve bir o kadar da teknolojinin basite alınmasını temsil eden başka kelimeler yoktur.
Tüm Dünya da web sitelerinin başarısı efsaneleri olarak anlatılır. “Google ı garajda kurmuşlar, bakın ne hale geldiler”, “Facebook’u yurtta açtılar bakın ne oldular” gibi hikayeler herkes tarafından bilinir. “Zamanın da okuyacaktık, bak o zaman ne siteler yapardık” denir. Birazda hasetlikle övülen bu web sitelerinin de birer web sitesi olduğu inatla unutulur.
Bir de insanların “diğer web tasarım” tanımı vardır. Tüm dünyanın reklam bombardımanı altında “Eee O zaman niye kendi web sitenizi yapmıyor sunuz? Hem de Bedava” sloganları ile pazarlanan web tasarım tanımı.
Şimdi hangisini yapalım? İki tanımı birleştirip, “Madem bedava hadi oturup yeni Google’ı biz yapalım” mı diyeceğiz?
Son gelişmeleri ucundan kıyısından takip ettiğini düşünen biri olarak açık ve net olarak konuyu kapatmak istiyorum.
Eğer kendi yazılarınızı paylaşacağınız blog siteleri yapacaksanız “hem de bedava” diye site yaptıran firma yazılımlarını kullanın.
Ama küçük veya büyük bir firmanız, kurumunuz var ise web sitesi tasarım işini uzmana bırakın.
Daha önce işi yapması için uzman olarak tanıtan ve görevlendirdiğiniz kişilerin başarısızlığı size kendi kurumsal web sitenizi yapma cesareti vermesin. Gidin daha gerçek uzman birini bulun. Sürekli gelişen bir alandır. Ve asla bu yoğun iş için kendi mesainizden ayıracağınız birkaç saat yetmeyecektir. Çünkü web tasarım işi tam mesaili bir iştir.
İşin çapını bildiğim ve korktuğum için diyebilirim ki, elde bulaşık yıkayan birinin “hım bu böyle olmuyor, hadi evin bir köşesinde bulaşık makinesi yapayım” demesi ne kadar tuhaf ise, bir kişinin internette bloglara yazı yazdığı veya bir wordpress siteyi kurduğu için bir kurumsal web sitesinin de altından kalkacağını düşünmekte o kadar tuhaftır. Her ne kadar kırıcı olsa da aslında cesaretiniz konu hakkındaki önyargılarınıza ve bilgisizliğinize dayanıyor.
Kurumsal web sitesi, web sitesi dünyasının makinasıdır. Mühendislik gerektirir. Çalışmalı, gelişmeli sürekli olarak yenilikleri takip etmelidir. Bakım ister. Her şeyden ötesi duramaz, aksayamaz.
O yüzden web sitesi tasarım işini, kişisel ve kurumsal web sitesi tasarımı olarak ikiye ayırmalıyız.
Peki ülkemizde üniversitelerimizde “Web Sitesi Tasarım Mühendisliği” isimli bir bölüm var mıdır? Maalesef Yoktur. Benzer tanımlarda üniversitelerin hobi gibi kurduğu bölümlere verilmiş göstermelik adlardır. Zaten bu karmaşa da üniversitelerin bu mesleğin hala ülkemizde eğitimi verilecek bir meslek olduğuna inanmamalarından kaynaklanmaktadır.
Web Tasarım mesleği yan bir iş, yazılım mühendisliğinin bir parçası hele ki tümüyle donanıma odaklanmış bilgisayar mühendisliğinin bir kolu değildir. Matematik ve Sosyal bilimlerin birleştiği bir bambaşka bir mühendislik koludur.
Web Tasarım Mühendisliği tanımlarını buradan tanımlamaya çalışacağız.