SEO Firmaları Arasında Doğru Tercih Nasıl Yapılır?

SEO Firmaları Arasında Doğru Tercih Nasıl Yapılır? SEO Firmaları Arasında Doğru Tercih Nasıl Yapılır? Smartien

SEO firmalarının artan sayısı web tasarım firmalarının kurulmaya başladığı ilk günleri hatırlatıyor. Her geçen gün daha fazla her geçen gün daha iddialı firmalar ortaya çıkıyor. Webçi terimi yerini giderek SEOcu terimleri ile değiştirmeye başladı. Yine web tasarımın ilk günleri gibi üniversitelerde hala okutulan dersler arasında SEO diye bir ders yok. Sanırım istisnalar hariç, üniversitelerimizde beş on yıl daha böyle bir gülümseten çabada görmeyeceğiz. SEO firmalarının sayısı arttıkça resmi eğitimi olmayan her endüstride olduğu gibi kendi mitlerini ve efsaneleri yaratan, oradan oraya savrularak büyüyen bir endüstri daha doğuyor. Aynen web tasarım firmalarının kurulduğu günler gibi çok iddialı, kesinlikle mucizeler(!) yaratan çok renkli SEO firmaları günleri bizleri bekliyor.

SEO firmalarının sayısı neden bu kadar çok arttı?

Çünkü talep gelmeye başladı. Mobil cihazların, cep telefonlarının yaygınlaşması, bu nicelik artışının ana sorumlusu oldu. İnternetin atletlerimize, sutyenlerimize kadar girmesi bizim sürekli bir şeyler aramamıza neden oldu. Aladdinin mavi cini gibi Google’a bir şey dilemeden bırakın sokağa, evde dahi adım atmaz olduk. “Ey Google bana en iyi restaurantı getir!”, “Ey Google bana dönem ödevimi getir!”, “Bana son çıkan oyunları getir”, “Su getir”, “Kız bul”, “Koca bul”, Onlarda olmadı mı? “Bana git terliklerimi getir!”. Ama illaki bir şey getir. Kimse yolda başı dik yürüyemez oldu. Herkes 7-9 inch ekranlarda ilk başta elbette Google üzerinde bir şeyler arar olduk. Bu da biz sizi “Google’da ilk sıraya getiriyoruz” kampanyaları düzenleyen firmaların pıtırak otu gibi doğmasına vesile oldu. Web sitesi tasarlamak yetmedi. Artık o web sitelerinin mutlaka ilk sırada gelmesi amaç oldu. Daha önce de Google’da ilk sıralarda gelmek önemli idi. Ama o zaman nüfusun %20-30’u internet kullanıyordu. Ama şimdi nüfusun %99,9’u internet kullanıyorken artık Google’da ilk sırada yer almak su gibi bir ihtiyaç oldu. Maalesef bu nükleer talep patlaması da tarihin başından genlerine işlemiş, kolay yoldan zengin olmayı bir din olarak belirlemiş kişilerin hayali vaatler vererek firma kurma işinin konusunu da SEO yaptı. Elbette bu talep çok doğru çalışan firmaların kurulmasını da sağladı. Ama tam doğru çalışmaya çalışan SEO firmaları yanında ve yarı doğru çalışan firmaların da kurulmasına da ön ayak oldu.

Yanlış çalışan ve yarı doğru çalışan SEO firması nedir?

Yarı doğru terimini ben yazdım. Yarı doğru çalışan SEO firması. Umarım sizde beğeneceksiniz. Önce yanlış çalışanı açıklayayım. O zaman yarı doğru çalışan firmayı da açıklayabilirim.
SEO konusunun en ilginç yanı SEO firmasını da bulmak için yine Google’ı kullanmaktır. Yani temel de Google reklamlarına para vermekten, bir nevi hilekarlık (SEO çalışmalarına maalesef toplum hala bu şekilde baktığı için yazdım) yapmak için Google’a soru sormak bana hep ilginç gelir. "Google söyle bakalım seni nasıl manipüle edebilirim? Hıı???" Bugünlerde arama motoru olmakta çok zor.

Kötü Çalışan SEO Firmaları

Kötü çalışan SEO firmalarına geri dönersek, SEO konusunda bir arama yaptınız. İlk sayfada gelen firmalar içinden etkilenerek bir tercih yaptınız. Aradınız. SEO uzmanı olarak telefona aktarılan, size gençlik sırrını veya önümüzdeki haftanın sayısal çekiliş sonuçlarını verdiğini düşünen ve Odinin halefi gibi konuşan kişiye de tahammül ederek, söylenenleri de dinlediniz. Vay adam amma ciddi dediniz anlaştınız, siteye herhangi bir uğraşta vermediniz. Çok basit bir anlaşma idi. Parayı verdiniz. Sitede değişiklik yapılmadı. Ama söz aldınız yükseleceksiniz. Aradan makul bir zaman geçti ama sonuç; site hala Google sıralamalarında aynı yerde. Israrlısınız SEO uzmanını da darlıyorsunuz ama bir türlü rakip firmayı geçemiyoruz. Tekrar tekrar SEO firmasını aradınız, biraz daha para istedi. Sabır istedi. İnandınız.
Sonra, yoruldunuz, iyi niyetler ile uğurlandınız ve kaptırdığınız para ile kaldınız. Bu firmaları özetlemek gerekirse dolandırıcı olmak istemese bile sonuçta olan firmalardır. Sitenizi Google sıralamalarında yükseltmek için bildikleri tek yolla bulabildikleri her siteye backlink (geri bağlantı) bırakarak yükseltmeye çalışmışlardır. 10 müşteri önce işe yarayan bu mantıkları artık işe yaramıyordur. Başka da bir yol bilmedikleri için ısrar edersek başarı gelecek demişlerdir.

Yarı başarılı SEO firmaları da bu yoldan geçmiştir. Artık SEO paketleri adı altında "backlink havuzları" satmaya çalışmaktan vazgeçmiş firmalardır. Backlinkleri daha akıllıca kullanmaya çalışıyorlardır. Kendilerine.

O backlinkleri, SEO firmaları diye aradığınızda kendi firmaları için kullanmışlardır. Başka akla ziyan yöntemleri de uygulayarak SEO firmaları aramalarında ilk sayfada yer alırlar (Sahte IP’lerden siteye sahte trafik yaratmalar, hacklinkler, tüm sayfaya anahtar kelime yığmalar vs vs.).


Bu arada Önemli Not; Backlink Yöntemi Nedir?

Google PageRank algoritmasının icadı ile kurulmuş bir firmadır. Google’ı Google yapan PageRank algoritmasıdır. Bu algoritma web sitelerini Google sunucularına aktarmak için kullanılan indeksleme algoritmalarının zamanına göre en iyisi olan algoritmadır. Google kurulurken bir çok başka algoritma da, siteleri tarayıp kendi sunucularında sıralama yapma için kullanılmaktaydı. Ancak içlerinden biri bu hızlı indeksleme ve doğru sıralama işinde, PageRank algoritması, çok daha başarılı oldu. Bu da Google’ı hayatımıza soktu. Basit anlatım ile algoritma şu şekilde çalışır. Sıralama algoritması PageRank, bir web sitesinin ne kadar çok kendisinden başka web sayfasında bağlantısı olduğuna ve o bağlantısı olan sayfalarında ne kadar çok başka web sayfasında bağlantısı olduğuna bakar. Karışık mı geldi. Örnekleyelim açıklansın. Bir sayfanın on bin başka web sitesinde bağlantısı olması iyi olabilir. Ama bir sayfanın Microsoft ana sayfasında (izin verilmiş, nofollow etiketi olmayan, bu konuya da birazdan değineceğim) bağlantısı olması daha kıymetlidir. Çünkü Microsoft’un da binlerce, yüzbinlerce sayfada bağlantısı vardır. Bu bağlantı durumunu görünce algoritma size yüksek bir sıralama puanı atar (rank) ve içeriğinizde de arandığında yüksek sıralarda çıkmak istediğiniz anahtar kelimeler varsa sizi bu sonuçlarda ilk sıralara taşır. Yani arama sıralamalarında ya uygun (!) sitelerde on bin bağlantınız olacak, ya Microsoft ana sayfasında tek bir linkiniz olacak. İşte bu bağlantı bırakma işine backlink SEO yöntemi denir. Yani web sayfanızı Google arama sonuçlarında yükseltmek mi istiyorsunuz? Ya kalabalık bir aileniz olacak, ya da yüksek mevkilerde bir tanıdığınız. Hayat algoritması.

Ancak Google bu durumdan sıkılıp, işkillenmeye başlayana kadar çok verimli bir yöntemdi. Sonra "nofollow" etiketleri geldi. Yani Microsoft gibi bir site dışarıya verdiği bağlantılara bu etiketi yapıştırıp kendi yüksek puanından bir gıdım bile vermeyebilir oldu. Bir çok önemli sitedeki istenmeyen bağlantı artık yüksek sıralama (rank) puanına sahip sitelerden puan alamaz oldu. Sonra Google son darbeyi vurdu. PageRank’i güncellemekten vazgeçti. Sitelerin puanlarını da açıklamayı kesti. Peki on binlerce düşük puanlı siteye bağlantı bırakmak isterseniz, hala bu kapı açık mı? Nofollow etiketi koyma çok zor olmadığı için düşük sıralamalı sitelerden de puan almak zorlaştı. Ama hala ısrarlı şekilde bu etiketleri kullanmayan siteleri backlink tarlalarına, havuzlarına çevirmeyi çalışıldığında da bunu yapanlara Google, "birader ne yapıyorsun?" çekti. Araç kiralama firmasısın, bebek bezi firmasında linkin var, üstelik "binlerce de böyle saçmalık yapmışsın, hayırdır?" dedi. O firmaları sıralamalarda alaşağı etti. İşte kötü çalışan SEO firmaları hala bu yöntemden umarsızca medet uman firmalardan oluşur.


Yarı Doğru Çalışan SEO Firmaları

Yarı doğru çalışan SEO firmaları anlaşıldığı gibi buldukları kaliteli ve nofollow etiketi olmayan sayfalara, sitelere önce kendi backlinklerini yerleştirip SEO firması aramalarında ilk sıralara gelirler. Ama bir başka müşteri firması için artık o kaliteli sitelerde yer yoktur. Onlara da o sitelerde yer ayırsalar bile rank puanı müşteri sitesi ile de paylaşılacağından kendilerini de aşağı çekeceklerdir. Yani SEO firmaları müşteriyi çekebilir ama kendilerine yaptıkları hizmeti onlara yapmazlar. Bu sebeple istemeye istemeye göstermelik olarak web sitenize bir şeyler yapmaya çalışırlar. Arada backlinkler denerler, arada birkaç göstermelik kopya içerik eklerler. Siteleri öldürmezlerler süründürerek SEO çalışması yaparlar. Siz hala onların ilk sıralara geldiği için çok başarılı olduğuna inanarak aylık ücretlerini vermeye devam edersiniz. 6-7 ay daha dayanıp el sıkışıp yol verirsiniz.

Doğru SEO firmaları nasıl çalışır?

Doğru SEO firmaları ilk olarak web sitenizin kodları, tasarımı ve özellikle de içeriği ile ilgilenen SEO firmalarıdır. Neden mi? Çünkü SEO, Search Engine Optimization, asıl olarak web sitelerini arama motorlarının belirlediği ama aslında siteleri daha yararlı, kullanıcı dostu yapmak için oluşturulan standartlara getirme bu standartları sağlama işidir.

SEO, bilinen anlamından çok daha ötede bir anlamı vardır. Sadece sonuç bu olsa bile, sizi arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) yükseltme işi değildir. Bir firmanın, web sitesinin açılış hızlarının arttırılmasından link yapısının kullanışlı hale getirilmesine, uzun uzun aşağıya inen DOM link yapılarının düzenlenmesine, web sayfalarının, kullanılan görsellerin tanımlamasının yapılmasından, kopya olmayan ve kaliteli içeriklerin oluşturulmasına kadar bir web sitesinin ve bağlı olarak tüm sosyal medya hesapları da dahil internet standartlarını yükseltme işidir. Bir SEO firması web sitenize uzaktan bakıp hiçbir şey yapmadan, önermeden size hizmet veriyorsa gerisin geri uzaklaşın. Başarı şansları olsa dahi sitenize zarar verme şansları daha fazladır. Eğer sitenize zarar vermeden sadece para kaybettiyseniz o şanslı kişi de sizsinizdir. Çalışmanın başında, ortasında, çalışma devam ederken analiz vermeyen SEO firmalarından da uzak durun. SEO bilinmezler dünyası değildir. Hatta çok katı kuralları olan bir dünyadır. Eğer bu kurallar uygulanıyorsa bu olumlu durum ziyaretçi sayılarından, yükselmek istediğiniz arama kelimelerindeki sıralamalara mutlaka olumlu yansır.

İçerik çalışması yapmaya SEO firmalarından da uzak durun. SEO çalışmasının kanı, canı içeriktir. Elbette kopya olmayan içerikten bahsediyorum. Bir SEO firması biz sitenize içerik eklemeden çalışma yapıyoruz deniyorsa orada da kapıya yakın durmakta fayda vardır.
SEO firmaları bu saydığımız kriterleri yerine getiriyor olsa dahi başarısız olabilir. Çünkü tecrübe de gereklidir. SEO çalışmalarında binlerce doğru iş yapılsa dahi unutulan bir yer, bir kriter tüm çalışmaya fren etkisi yapacaktır. Bu sebeple firmaların tecrübe ve bilgisi çok önemlidir. Birkaç farklı referansı rahatlıkla gösterebilmeli ve ilerlemeleri size kanıtları ile anlatabilmelidir.

Ama her şeyden önemlisi SEO firmaları çok sabırlı ve hoşgörülü olmalıdır. Çok yeni ve zor bir dünyayı insanlara tanıtmaya çalıştıklarını unutmamalıdırlar. Bir SEO uzmanı ile konuştuğunuzda size ölü balık gözleri ile bakmamalıdırlar. İşlerini sevdiklerini, yarışmaktan hoşlandıklarını hissetmelisiniz. Çünkü her müşteri ayrı bir mücadeledir. Her SEO çalışması benzer başlasa da her sektör için farklı koşullar geçerlidir. Kurallar çeşitlidir, zordur. Binlerce noktaya dikkat edip, düzeltmek, sürekli özgün içerikler oluşturmak gerçekten çok zordur. Hani popülerdir derler ya, bir firmadan elektrik alamıyorsanız, bir çay içmeyin, her iki tarafı da üzmeyin. Ama konuştuğunda size umut verebiliyorsa, çalışmanın verileri de her geçen gün daha da iyileşiyorsa o SEO şirketinden da asla vazgeçmeyin. Dip not, SEO firmaları ile kazandırdıkları oranda da geliri paylaşın veya daha da diye zorlamayın. SEO firmalarının çalışma şevkini ve SEO çalışmasının verimini, müşterilerin gelirinin artmasına rağmen açgözlülük edip, “ilk sıralara geldik ama inan kazanmıyoruz” kurnazlıklar ile “daha fazlasını yapabilirdin ama yapmıyorsunuz” gibi türlü zorlamaların yapılması bozar. İşini doğru yapan tüm SEO firmalarına saygılarımla, tüm SEO çalışanlarına başarılar dilerim.

Okunma 3853 defa