Web Sitesi ve PR Çalışması Analizleri, Denetim ve Raporlama

Web Sitesi ve PR Çalışması Analizleri, Denetim ve Raporlama Web Sitesi ve PR Çalışması Analizleri, Denetim ve Raporlama Smartien

Web sitenizden, PR çalışmalarınızdan ne kadar mutlusunuz? Ya Google Adwords reklamlarınızdan? Nereye ne kadar bütçe harcadığınızı gerçekte kontrol edebiliyor musunuz?  Reklam ajansınız size orijinal Google Adwords paneli yerine kendi site linklerinden giriş yapılan bir panel mi verdi? ( not: muhtemelen dolandırılıyorsunuz! )

Web sitesi tasarımınız sadece kartvizit gibi mi duruyor?  Yoksa hala arama motorlarında niye 9. Sayfadasınız diye mi hayıflanıyor musunuz?

Peki “Firmamız sosyal medya da aktif olmalı” mottosunu resmi ve dini bayramlarda tebrik yayınlamanın ötesine taşıyabildiniz?

Ya video işi? 4 sene önce hızlı hızlı dönen görüntüler ile oluşturulmuş 10 dakikalık tanıtım filminizi izleyip izleyip ne kadar güzel firmayız ama deyip hala eşe dosta hava mı atıyorsunuz?

Hiç, bu tanıtım filminin gerçekte müşterileriniz için mi yoksa sizin egonuzu hoş tutmak için mi yapıldığından şüphelendiğiniz oluyor mu?

Ya facebook? Instagram? Firmanızda 2000 kişi çalışıyorken, beğenen ve takipçi sayınız hala 50 kişi mi? Ya çalışanlarınız dahi firmada ne oluyor diye merak etmiyor, ya da sayfanız o kadar mı can sıkıcı?

Reklam ajansınızı ile yaptığınız kalabalık toplantılara girerken hep aklınızda bir çok şikayet var ama toplantıdan çıkınca ne kadar iyi çalışıyorlar ama diye ikna olup mu çıkıyorsunuz?

Eh o zaman yalnız değilsiniz. Şu an her firmanın en büyük sıkıntısı ile karşı karşıyasınız.

Reklam ajansı manipülasyonları

Biz o konuyu detaylı  düşündük Arif Bey

Stratejilerimizi geliştirdik, artık adwords reklamlarımız daha etkili Mahir Bey

Elbette web sitemiz SEO uyumlu Şükran Hanım

Facebook reklamı gerekmiyor zaten Deniz Bey

Şimdi şu analizlere bakacak olursak, uzmanlarımız ahref dat kam sitesine göre link development’ı ile %6 daha fazla potansiyel kullanıcıyı web sitesine çekti, Haydar Bey

Ama kabul edelim, firma sahibi olarak seviyoruz şimdi bu konuşmaları dinlemeyi ama değil mi?

Genel olarak firma sahiplarinin, yöneticilerinin tutumu şu oluyor. “Adamlar karşımıza kravatları, mini etekleri ile gelmişler. O kadar sayfa sayfa kitaplar ile sunum yapıyorlar. Şimdi anlamadım demeyeyim. Müdürlerin önünde ayıp olmasın.”

Çok güzel, Çok güzel.”,

Eğer anlatınlara hakim olma işini reklam ajanslarına bıraktıysanız, ajanslarının yaptığı bu sunumlara en fazla şu yorum şu geliyor.

Şimdi firmanın web sitesinde fabrikanın dıştan resmini daha büyütelim. Öyle daha güzel olacak sanki

El Cevap, “Hay hay Cem Bey…Ne güzel gördünüz, bizim arkadaşlar orayı kaçırmış.

Ardından da gelen iltifatlar, bazen tatlı-sert işimizi biz biliriz tutumları ile işte bir toplantıyı daha atlattılar.  

Web Sitesi ve PR Çalışması Analizleri, Denetim ve Raporlama

Bütün bu çalışma şeklinden içten içe şüphelenmeye başladıysanız ne yapmak gerek?

Öncelikle kendinizi Sosyal medya kullanımı, web tasarım ilkeleri ve SEO konusunda geliştirmeye başlayın.

Muhasebecinizin sizden bir şeyleri zimmetine geçirdiğinden şüphelenseniz, oturup hesapları kendiniz kontrol ederdiniz değil mi? Öyle bir durum ile karşılaştığınız da muhasebe mi öğreneceğim diye hayıflanmazdınız değil mi?

Reklam ajanslarının ayrıcalığı ne?

Ve reklam ajansları ile ilgili genel gördüğümüz sorunda genel de şudur.

Sizin binlerce, milyonlarca liralık kar yapmak için anlaştığınız firmalardaki bazı çalışanlar hariç, asıl işi yapan çalışanlar genelde çok düşük hatta bazen asgari ücretin biraz üzeri maaş alırlar. Bu kişiler asla ve asla sizin işinizi sizin kadar sahiplenmezler.

Ve firmalar için yanlış izlenen PR çalışmalarının, yanlış tasarlanmış bir web sitesinin asıl zararı kendi maliyetleri değildir. Asıl zararı getirmesi gereken müşteriyi getirmedikleri için verdikleri zarardır. Ki edindiğimiz tecrübelere göre bunun ne ölçüde büyük olabileceğini gördüğünüz zaman inanın reklam ajansınızı adım adım takip ettirirdiniz.

Reklam ajansı mağduru olmamak için yapılacaklar listesi

  • Firma sahibi olarak ilgili konular, web sitesi tasarımı, SEO, Adwords, sosyal medya uzmanlığı gibi konularda kişisel gelişim eğitimleri alın.
  • Firmanızın alan adlarının sahibi olduğunuza emin olun. .com, .org gibi alan adlarını alırken aracı kullanmayın.
  • Web sitesi barındırmasının nerede olduğunu bilin. Ve web sitenizin güncel yedeklerini sürekli olarak alın.
  • Google Search Console, Google Analytics, Google Adwords, Google My Business, Facebook Business vb tüm panel girişlerinin şifrelerine ana sahibi olduğunuza emin olun.
  • Her konuda en az aylık yazılı raporlar isteyin. Bu raporların hangi program ise ondan çıkarıldığına emin olun. Yani Google Adwords için ise Google adwords’ten geldiğine, Google Analytics ise Google Analytics’ten geldiğine emin olun.
  • Her zaman ikinci bir yorum alın ama bu ikinci kişileri reklam ajansları ile tanıştırmayın ve buluşturmayın. İki tarafın söylediklerini sürekli olarak mantık süzgecinizden geçirerek değerlendirin.
  • Firmanız için yıllık reklam bütçeleri belirleyin. Bu bütçelere karşı ne yapılması gerektiğini yıllın başından hedefleyin. Ve her zaman bir iş için ortalama piyasa fiyatından daha yüksek bir ücret ödeyin. Gerçekçi olursak kimse çok istekte bulunmasına rağmen piyasa fiyatı kadar ücret ödeyen bir firma ile ilgilenmek istemez.
  • Facebook, Instagram ve Twitter takipçi sayısını düzenli olarak arttıracak çalışmalara reklam bütçenizin içinde yer verin.
  • Fotoğraf ve Video çekimleri için firma içinde kendi ekipman ve yerlerinizi ayarlayın. Cep telefonu gibi aletler ile çekim yapmayın. Firmanızın aktif bir video kanalını yaratın.
  • Bu tüm çalışmaların arama motorları sıralamasına katkısını ve web siteniz için SEO konusunda ne kadar yeterli olduğunu denetlettirin. Her ay firmanızın arama motorlarındaki sıralamalarındaki yükselmeleri takip edin.
  • Kazıklandığınızı düşünseniz, hatta görseniz dahi asla ama asla bir reklam ajansı ile ters düşmeyin. Nazik olun. Çünkü bir çok şifre onlardadır. Ve düşündüğünüzden daha bilgililerdir. Daha başka nasıl zararlar verebileceğini kestiremezsiniz. O yüzden denetim işini onlara fark ettirmeden yapmalısınız.

Bu tür analizleri farklı bir firmaya yaptırmanın, çift başlılık yaratmaktan ziyade içinizdeki şüpheleri gidermek olarak düşünmelisiniz.

Özellikle 1 seneyi aşkın aynı firma ile çalışıyorsanız bu tür ikinci bir görüş ve analiz çok daha sağlıklı kararlar vermenizi sağlayacaktır.

Hiçbir reklam ajansına güvenmeyin demiyoruz. Ama her işte olduğu gibi nasıl olsa yapıyorlar diye işi verdiklerinizi takip etmezseniz en iyiniyetli reklam ajansını dahi yoldan çıkarırsınız diyoruz. Ve suç onlarda değil sizde olur diyoruz.

Bağlarsak diyeceğimiz ana fikir, web sitenizin tasarımını, sosyal medyanızı, PR çalışmalarınızı reklam ajanslarının insafına bırakmayın, takip edin, denetleyin, denetletin.

Bütün bu liste size uygun geldi ise çalıştığınız reklam ajansınızı veya web sitesi tasarım firmanızın çalışmalarını analiz etmek için bize ulaşabilirsiniz.