SEO

SEO, Arama Motoru Optimizasyonu bir web sitesini yapısal, içerik ve bağlantılarını eniyileştirme olarak özetlenebilir. Amaç reklam sonuçlar kullanmadan organik veya editoryal olarak arama sonuçlarından bir web sitesine, web sitesinin ilgilendiği arama sorgularından ziyaretçi trafiği kazandırmaktır. Google arama sonuç sayfalarında (SERP), kullanıcıların arama sorgularına cevap olarak gelen linklerin öncelikle Google web dizinine indekslenmesini sağlayan arama algoritmaları ile bu sorgular için sıralama yapan algoritmaların yararlandığı SEO kriterlerini iki grupta toplanır. Bunlar site içi SEO ve site dışı SEO kriterleri olarak bilinir. 200'den fazla kriter vardır. Bunun yanında bir web sitesinin yoğun organik ziyaretçi trafiği almasıda o web sitesinin istenilen arama sorgu terimlerinde ilk sıralarda yer almasına yardımı büyük olur. Site içi SEO kriterleri başta içerik analizine odaklanır. İçeriğin uygun kriterler ile Google'a bildirilmesini de ister. İndekslemeyi kolaylaştıracak her adım site içi kriterlerinin içinde sayılır. Ardından web sitesinin yapısal düzenlemeleri ve yazılımsal doğruluklarını sağlamak ile ilgilidir. Site içi kriterleri bu temellerin yanında web sitesinin kullanıcı deneyimini arttıran çalışmaları web tasarımcısından talep eder. Site açılış hızı, site mobil uyumu, site güvenliği sağlayacak SSL kullanımı gibi kriterlere dikkat edilirse asıl olarak web sitesi kullanıcısının rahatlığını sağlamaya odaklıdır. Site dışı kriterleri ise temel olarak site bağlantılarına odaklanır. Bağlantı kavramı geniş düşünülmelidir. Bir web sitesinin sadece başka sitelerde olan backlinklerinin analizini değil, sosyal medya çalışmaları ile kazanılmış beğeni, paylaşım ve izlenme sayıları da bağlantı olarak düşünülmelidir. Tüm SEO kriterlerinin başarı ile uygulanmasına bütünsel SEO çalışması adı verilir. Kısaca özetlersek başarılı bir SEO çalışması için SEO firmaları ve SEO uzmanları ilk olarak bir web sitesinin içerik kalitesi, kullanım kolaylığı ile ilgilenmeli, ardından web sitesinin bağlantı kalitesini ve sayısını arttırmaya odaklanmalıdır. Bunun dışında Google tarafından ceza algoritmalarınca kontrol edilen bir çok black hat denen SEO yöntemi de vardır. Bunlar arasında sahte veya gerçek IP'ler üzerinden web sitesinin ana sayfası başta olmak üzere ziyaretçi trafiğini arttırmak, sitenin backlink sayısını ve kalitesini aşırı manipülasyonlar ile artırmak gelmektedir. Ceza alması üzerinde hem fikir olunan yöntemlerin başka web sitelerine uygulanmasına ise negatif SEO uygulamaları denmektedir. Bu gibi yöntemlerden korunmanın ilk yolu Google Search Console başta olmak üzere bir web sitesini analiz programları ile en az günlük olarak takip etmektir.      

SEO, arama motoru optimizasyonu, arama motorlarında “ücretsiz”, “organik”, “editoryal” veya “doğal” arama sonuçlarından trafik alma amacı ile belirli bir hedef anahtar kelime veya kelime grupları için arama sonuçlarında bir web sitesinin sıralamasını iyileştirmeye yönelik tüm çalışmaları ifade eder. Arama sorguları yani arama motoru kullanıcılarının arama kutusuna yazdıkları kelimeler de olağanüstü…
Bir internet sitesini SEO açısından değerlendirilmesinde ve geliştirilmesinde yararlanılan SEO yöntemlerinin belirleyicisi SEO kriterlerdir. Google SEO kriterleri için üç kaynak, kriterlerinin oluşmasında ve bir kriter sayılmasında etkilidir. Birinci kaynak, arama algoritmalarının SERP sıralamalarını belirlemek için sinyal aldığı Google tarafından ilan ve kabul edilmiş SERP sıralama (rank) faktörleridir. İkinci kaynak, Google…
PageRank, büyük ölçekli internet verilerinin anlaşılmasına yardımcı olmak ve araştırmacıların yeni arama teknolojilerini kolayca denemelerini sağlamak için Stanford Üniversitesi araştırma platformunda akademik bir projenin parçası olarak Larry Page ve Sergey Brin tarafından geliştirilmiştir. Brin ve Page, 1995 ile 1998 yılları arasında yapılan çalışmaları neticesinde nihayetinde Google adını alacak işlevsel bir…
Arama motoru, internet siteleriyle ilgili verileri toplayan bir tür yazılımdır. Arama motorları, bu verileri toplamak için örümcek veya bot olarak adlandırılan özel programlar kullanır. Bu programlar internetin bağlantı yapısını kullanarak hareket eder. Periyodik olarak internet sayfaları arasında gezinirler. Buldukları verileri arama motorlarının kendi veritabanı dizinlerini oluşturmak için kullanırlar. Bu veritabanı…
SEO üzerine yapılan önceki çalışmaları üç kısımda incelenebilir olduğunu gördük. Birinci kısım çalışmaları, SEO tekniklerinin oluşturulması için arama motorlarının işleyişine ve hangi rank faktörlerini değerlendirdiğini anlamaya ve analiz etmeye yönelik çalışmalar olarak gruplayabiliriz. İkinci kısım çalışmalar ise daha çok içerik kalitesini geliştirmek ve bu odakla SEO yöntemlerini geliştirmek adına yapılan…
SEO firmalarının web sitelerini dolaşırken kendini SEO Danışmanı ve SEO Uzmanı olarak tanıtan kişilerin bu tanımlar için kullandığı onlarca farklı görüşü ve kelimesi vardır. Bu anlatımlar SEO gibi geniş kapsamlı bir konu ile maddi kaygılarda birleşince SEO Danışmanı ve SEO Uzmanı tanımı hepten karışık bir hal alır. Bununla beraber SEO…
Kurumsal SEO çalışmasının bireysel SEO çalışmasından temel farkını site içi SEO çalışmalarının site dışı SEO çalışmaları ile daha yoğun desteklenmesi olarak anlatabiliriz. Smartien olarak kurumlar ve firmalar için yapılan SEO çalışmalarında amacımız, web sitenizi sadece arama motorlarında kelime bazlı yükselmek değildir. Önce potansiyel müşterilerin sizi bir çok farklı kelime ile…
Öncelikle SEO’yu tanımlayabilmek gerekiyor. SEO’un tüm tarihini bilmeseniz dahi benim fark ettiğim bir benzetmenin size çok yararı olacaktır.Bu gerçek bir SEO uzmanını bulup bulmadığınızı anlamanızın yolunu açacak diye düşünüyorum. Bence SEO ile Satranç birbirine ikiz kardeş kadar benzeyen kavramlar. Açılışın önemi, stratejiler, yerleşim planı gerekirse fedakarlıklar ve kazanç ikisinde de…
SEO çalışması nedir? sorusunun cevabını en yalın hali ile bilmek isterseniz, web sitesinizle alakalı iyi planlamayla yapılacak onlarca "basit işten", çözülmesi gereken onlarca "basit sorundan" ve "düzenli ve özgün" yapılması gereken sürekli devam eden içerik ve dökümantasyon oluşturma işlerinden oluşan "karmaşık" bir çalışma olarak tanımlamak en doğru cevap olur. Bu…
SEO firmalarının artan sayısı web tasarım firmalarının kurulmaya başladığı ilk günleri hatırlatıyor. Her geçen gün daha fazla her geçen gün daha iddialı firmalar ortaya çıkıyor. Webçi terimi yerini giderek SEOcu terimleri ile değiştirmeye başladı. Yine web tasarımın ilk günleri gibi üniversitelerde hala okutulan dersler arasında SEO diye bir ders yok.…
İzmir SEO Uzmanı Nasıl Olmalıdır? Dürüst olmalıdır. Dürüst olunduğu takdirde başarısız olacak herhangi SEO çalışması yoktur. Bu yazıda da bu yüzden çok net şekilde doğru bir SEO çalışmasının nasıl olacağını paylaştım. Madde madde yazdım; laf kalabalığı yok. SEO uzmanlığını da ucuzlatmayacağım. Aşağıdaki listeye uymaya çalıştığınızda işin ne kadar yoğun emek…
SEO uyumlu makale yazmak veya SEO uyumlu içerik hazırlamanın en önemli şartı kalite ve özgünlüktür. Anlamlı ve uzun vade sonuçlar getirmesi için SEO uyumlu içerik, sadece okuyucuyu oyalayan SEO kriterlerine uygun ama toplamında anahtar kelimeler yığını sinir bozucu bir içerik olmamalıdır. Gazete siteleri, hızlı hızlı hazırlanmış bu tuhaf yazılar ile tıklama…
Negatif SEO demek, firmalar veya hesabı belli olmayan kişilerin sitelere yapmış oldukları saldırılardır. Bu saldırılar yüzünden kullanıcıların web siteleri hacklenme durumuna maruz kalabiliyor. Özellikle Wordpress kullanan kişilerin sitelerine yapılan negatif çalışmalar sonucunda izinsiz link çıkışı sıklıkla görülen bir saldırı olmaya başladı. Wordpress içerik yönetim sistemlerinin çekirdek kodu güncellemeleri yapıldığı zaman…