SEO Çalışması Etik Midir?

SEO Nedir? SEO Firmaları Ne Kadar Uzman SEO Nedir? SEO Firmaları Ne Kadar Uzman Smartien

SEO basit olarak arama motorları sonuç sıralamalarını manipüle etme işlemdir. Bu manipülasyon genel olarak 3 saha da yapılır. Birincisi site içi içerik ve link yapısı üzerinde yapılan değişiklikler ile ikincisi sitenin sahip olduğu backlink sayısı ve kalitesinin arttırılması ile üçüncüsü ise siteye gelen ziyaretçi sayısının organik veya yapay olarak arttırılmaya çalışılması ile yapılmaktadır. Her 3 saha da Google arama motorunun onayladığı ve onaylamadığı SEO yöntemleri, SEO uygulayıcıları tarafından kullanılmaktadır.

SEO çalışmaları özellikle ülkemizde uzun yıllardır yoğun olarak bir web sitesinin backlinklerinin sayı ve kalitesinin arttırlması olarak görülmüştür. Bunda Google arama motorunun handikaplarının etkisi büyüktür. Ancak 2013 yılından itibaren PageRank algoritmasının güncellemesinin kesilmesi ve Google'ın başka diğer algoritmaları sahaya sürmesi ile durum değişmeye başlamıştır. Artık SEO çalışması denince öncelikle site içeriği ve link yapısının düzenlemesi, ardından backlink ve sosyal medya çalışmaları önem kazanmıştır.

SEO kriter ve yöntemleri açısından hala ki büyük belirsizlikle bulunmaktadır.

SEO Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?

SEO Arama motorları ile başlamıştır. İlk arama motoru algoritmaları sadece metin içi bilgi alma sistemli odaklı olarak çalışmaktaydı. Buda ilk SEO uygulayıcılarına, bir metnin içine yeterli sayıda anahtar kelime yazılması ile arama sonuçlarını manipüle etme imkanı tanıdır. Ardından Google PageRank algoritması ile sadece metin içi kelime analizine bağlı kalmayan bir sayfanın değerini belirlemede sayfa içi link ve sayfaya verilen bağlantıların analizini yapan yeni bir algoritma ile oyunu değiştirdi. Ancak SEO uygulayıcıları da kısa sürede backlink tarlaları oluşturarak bu algoritmayı da kendi lehlerine kullanmaya başladı.  Özetle Google temel algoritması da pagerank algoritması manipüle edilebilir olarak doğmuştu. Uzun yıllar backlink tarlası yöntemleri ile arama sonuç sayfalarından (SERP) uygulayıcılar büyük ölçüde başarı kazandı.

Neden Arama Motorları SEO çalışmalarına İzin Veriyor?

Aslında SEO çalışmalarını engellemek için Google uzun yıllar mücadele etti. Ancak her girişim başka bir girişim ile dengelendi. SEO uygulamalarının tamamen manipülatif etkisini yok edemeyeceğini fark ettiğinden beri doğru SEO yöntemlerini teşvik için önlemler almaya başladı. Öncelikle spam backlinkleri şiddetle cezalandırmaya başladı. Sonrasında ise özgün içeriğe ve kullanıcı dostu siteleri arama sıralarında ilerleterek bu siteleri teşvik etmeye başladı.

Teknoloji Gelişti Arama Motorları Neden Her Açığı Kapatamıyor?

Aslında teknoloji bilim kurgu filmlerindeki gibi sanılan kadar gelişmedi. Algoritma hesabı sınırı denen BIG O sınırı diye bir kavram vardır. Her algoritmanın BIG O değeri belli aralıkta kalmalıdır. Google web dizinine indekleme işleminin temeli Pagerank algoritması dahil BIG O değeri "n" iken diğerleri 2n ve n2 olduğu için Pagerank algoritması öne çıkmıştır. Ancak bu dahi internete eklenen bilgi yığını ile başetmeye yetmemektedir.

Google’ı Google yapan pagerank algoritmasının doğrulu kadar hızı idi. Diğer arama algoritmaları yavaş yanında yavaş kaldığı için kaybettiler.Yine de her sene genişleyen internet yüzünden gelen veri yığınlarını indexlemek için kullanılan iyi algoritma Pagerank bile yatersiz ve manipülasyona çok açıktı.

Hızı arttıracak daha iyi işlemcileri ise transistör denen temeli 1940’lardan kalma teknoloji sınırlıyor. Quantum bilgisayarlar bu sebeple geliştirilmeye çalışılıyor. Geldiklerine artık 1.0 aralıklarına sınırlı kalmayacağız.

Ancak bu yeni teknoloji işlemciler yayılsa dahi, arama motorlarının en doğru sonuçları getirmek isteyeceği de ayrı bir şüphe konusudur.

Arama Motorları Kesin Olan Doğru Sonuçları Getirmiyor mu?

Net olarak, Evet. Kısa bir hikaye. Aynı sektördeki 2 kişinin çalıştığı bir iş yeri, içerisi müşteri kaynayan 200 kişinin çalıştığı bir işyerinin önünde çıkabiliyorsa, durum net olarak evettir. Çünkü iş yapan bir işyeri Google da ilk sırada çıkmayı umursamaz, ama yeni açılan bir işyeri için bu hayatın anlamıdır.

İşleyiş sizin de bildiğiniz gibi şu şekilde. Küçük iş yeri önce iyi bir site yaptırır. Derme çatma seo kurallarını öğrenir, uygular, ikinci üçüncü sayfalara kadar gelir. Ardından tüm kuralları bilecek uzmanlara parası yetmez, gerçek seo pahallı ( onu da sonra tartışırız) o zaman gelsin Google reklamları.  

Arama sıralamaları mı, devasa firma 11.sayfada - Cep firması 2. Sayfada, ayrıca reklamları da 1. sayfada. Peki bu sıralar doğru mu? Kullanıcının işine yaradı mı? Peki kim kazandı. Kumarbaz Las Vegaslı atalarımız der ki, Her zaman kasa kazanır. Peki bu hikayede kasa kim?

Ek olarak bir arama sonuçları sıralaması değişmez kurallara tabi olsa tüm sayfalar zınk diye yerinde kalırdı. Sonuçlar doğru olurdu ama insanların içindeki rekabet duygusunu da öldürürdü. Bu sefer reklam verilecek başka sosyal siteler dünyanın en büyük firması olurdu.

Bu açıklamalardan sonra bu konuda şüphesi kalmış olan hala var mı? Gerçekten hala arama motorlarının en doğru sonuçları getirmek için uğraştığını düşünen var mı?

Peki SEO Etik mi? Değil mi?

SEO uygulamaları arama motorları tarafından desteklenen uygulamalardır. Temelde birer manipülasyonda olsa öncelikle Google arama motoru tarafından web sitelerinin içerik ve kodlama kalitesini arttırma anlamında desteklenmektedir. Elbetteki oyun kuralları içinde hileye başvurulan durumlar vardır. Bu gibi uygunsuz SEO yöntemleri Google tarafından çeşitli yaptırımlara maruz kalmaktadır. Ancak bir çok açıdan da hala bu yaptırımlar gevşek tutulmaktadır. Bu sebeple iyi SEO yöntemleri ile hileli SEO yöntemlerinin etkisi arasında tercih yapmada genellikle web sitesi sahipleri ve SEO uygulayıcıları hileli yolları tercih etmekten kaçınmamaktadır.  

Peki SEO yapmak Karmaşık Bir Olay mıdır?

Hayır ve Evet. Çok basitten başlayan katman katman devam eden seviyeleri vardır. İçeriklerinizin içine çıkmak istediğiniz kelimeleri koymakta bir seo çalışmasıdır, Google rich snippet denen yeni tip işaretleme anahtar kelimeleri yapmak, xml çıktı olan günlük oluşan karmaşık 5-6 site haritası yapmakta bir SEO çalışmasıdır.

Yani SEO firmalarının, web tasarım firmalarının sürekli olarak dile alışkanlık ettikleri %100 SEO uyumlu web sitesi diye de bir şey yoktur. Milyon dolarlar yatırıp analiz firmaları kurmuş yurtdışındaki firmalar bile bu derece pervasız değil. Sanki tüm kriterleri yemiş yutmuş gibi %100 SEO uyumlu site yapıyoruz ukalalığı onlar dahi yapmıyor. SEO ile ilgili tüm bildiğiniz kavramlar gibi bu kavramı da biri ortaya atmış, diğerleri çokça satmış.

SEO çalışması içine girdikçe daha derine battığınız bir kaostur.  Ancak bu kaosu size daha fazla bir kaos olarak gösteren ise sektördeki SEO uzmanlarıdır. Ne yaptıkları asla açık değildir.

SEO uzmancım, güzel dedin de NASIL? Oturup elle mi yazacağız tüm bunları, kod mu yapacak, her gün sitenin başında içerik mi düzelteceğiz? Yazılım mı öğrenip kendimiz mi SEO olacağız, istihareye mi yatacağız? Ne yapıyorsun bizim siteye Cancağızım???

Dikkat ederseniz, “ki bende” kullandıkları yazılımları hiçbir zaman anlatmazlar. Ben en iyi niyetli olanım. En azından yazılım kullandığımı söylüyorum. Bir ton şunu yapmalısınız bunu yapmalısınız diye akıl verirler. Tabi satmak ile uygulamak ayrı iki kavramdır.

Özetle iyi satan bir SEO firması iyi iş çıkarıyor demek değildir. Size gelen kadar kaç firmayı Google’dan sildirdiklerini bir bilseniz, kapılarının önlerinden geçmezsiniz.

Yine bilgi vermek gerekirse,

Site İçi SEO ve Site Dışı SEO Nedir?

Genel olarak SEO iki tür olarak yapılır. Site İçi SEO, Site Dışı SEO.

Gelişmiş Site İçi SEO Çalışması Site İçinde Yazılım Şeklindeki Onlarca Programın Çalıştırılması ile Olur.

Her biri ayrı bir işlevi görür. Her biri ayrı bir arama motoru kriterini yerine getirir. İçerik girerken, görsel girerken dikkat edilecek çok nokta varsa da sitenizin buna uygun bir yazılım altyapısı yoksa gelişmiş SEO yapamazsınız. Kodlara girer elle yaparım derseniz çıldırırsınız.

Site Dışı SEO ise eskiden sadece sitenizin linkini oraya buraya ekleme olarak bilinirdi. Artık Site Dışı SEO Google Mybusiness’ta yer almaktan , Facebook sayfaları oluşturmaya kadar geniş bir alana yayıldı.

Devam edecek…

Okunma 6997 defa