Her Yer Webçi Kaynıyor (!)

Hala Web Tasarımcılar Hakkında Bu Şekilde mi Düşünüyorsunuz? Hala Web Tasarımcılar Hakkında Bu Şekilde mi Düşünüyorsunuz? Smartien

Hala fotoğraftaki gibi bir inanışınız varsa “web tasarımı” ve “webci”ler hakkındaki inanışınız bu yazıdaki önyargıları içeriyorsa bu yazıyı şiddetle okumanızı öneririm. Genel inanışların aksine pek çok fikir ve yargı çoktan yerle yeksan oldu.

Bkz. Genel inanış, “Webçi” veya "Webci" Algısı, Web Geliştirici veya Web Tasarımcı kelimesinin genel kanı kısaltılmış hali.

Eğer “Webci”, 18-25 yaş arasında ise üniversite öğrencisi, genel inanış, kız arkadaş bulabilmek için para gerekiyor. Bunun içinde eşe dosta web sitesi yapıyor. Kız arkadaşı varsa akşam bir yerlere çıkabilmek için az paraya yapacağı web sitesinden medet uman kişi.

Eğer “Webci”, 25-35 yaş aralığında ise, genel inanış, sigortalı bir işe girmeye yatsınmış, evden çalışmak için az paraya web sitesi yapan kişi.

Eğer “Webci”, 35 yaşından büyük ise, genel inanış, demek bu adam bu işi biliyor, muhtemel dolandırıcıdır ki bu zamana kadar web sitesi işinden para kazanabilmiş.

Bir de “Webci” SEO ve Sosyal Medya Çalışması yapıyoruz derse, olay tamamlanır. “Biraz önce 2 kamyon mal indirdim, terliyim ve sinirliyim, sen masa başından face’te iki beğenip,tık tık yaparak günlük yevmiyemden fazlasını kazanacaksın, ve bende sana o parayı helal edeceğim???”

Bu algı o kadar yoğun ki, bir SEO görüşmesi sonrasında, biri web tasarımcısını vursa, vuran kişi de “Bana durup dururken, SEO ve sosyal medya çalışması yapıyorum dedi bende çektim vurdum” dese, bu bahaneye bile mantıklı diyecek ilave bir kaç kişi daha çıkar.

Ve ardından gelen yargılara göz atalım.

Standart bir web sitesi yapalım iş görüşmesinden sonra “Webci” ye genelde söylenen ve aslında ne düşünüldüğüne dair örneklerden vermek gerekirse; Parantez içi "Webci" hakkında düşünceler…

Zaten bütün webler aynı değil mi? (Enayi miyim niye bu kadar para vereceğim?)

Güzel şeyler anlattın. (ama anlamadığıma göre muhtemelen dolandırıcı)

Valla aslında aklıma yattı, (E madem bu kadar biliyor ama bana web sitesi yapmaya kadar düştü ise kesin dolandırıcı.)

E şimdi firmanın hakkımızda yazısını da ben yazacağım? (Yuh artık, bir de üzerine para istiyor)

Ben şimdi online satış istiyorum, ama ürünlerin fotoğrafları yok, bilgiyi de diğer sitelerden sen toplayıver. Banka ile de mi konuşmak gerekiyor? Arasan bi? Bu arada bilgisayara virüs girdi sanırım çok yavaşladı, geldiğinde ona da bir bakıverirsin değil mi? Ben geldiğinde 300 TL vericem (Ama hepsini hemen harcama), iş bitince de (süründüre süründüre) 700 TL daha veririm, olur mu? (Aynen kafadan ne geçtiyse söylendi)

“Webçi” işi bitirebilirse, Artık aktif müşterinin “Webçi” hakkındaki düşünceleri,

Artı KDV diye konuşmadık bir kere, ( O kadar para verdik zaten elek gibi iş çıktı KDV’yi de bana…s…)

Her sene bir de barındırma ücretimi var? (Biliyorum da sana bu saatten sonra zırnık yok)

Bir de üzerine size SEO yapacağım demek ve o işi sürdürmeye çalışmak ise çok daha eğlenceli, onu ayrı bir yazıda değerlendirmek isterim.

Diyeceğimiz o ki “Webci” hakkında bu düşünceler ile web sitesi tasarımı yaptırmaya başlamış, daha önceki deneyimleriniz de bu şekilde algıyı desteklemiş iseniz biz dahil kimseye web sitesi yaptırmayın.

Bizim işimiz "Web Tasarım" ve "Web geliştiriciliği"dir. Sizin düşündüğünüz Webçi ile bizim yaptığımız iş aynı değil.

Bu algıya uzağından kıyısından sahipseniz algınız çok çok yanlış, düzeltmeye çalışalım,

  1. İnanılan kadar çok web tasarım firması yok, webci de yok. Hatta hergün çığ gibi artan talebe o kadar yetersiz ki bir tane uygun fiyata iş çıkarabilen müsait halde bulabileceğiniz “Webci” bulduysanız gözünüzün önünden ayırmayın. Hesap basit. Her firmanın kullanışlı, arama motorlarında yükselmek isteyen, sosyal medya da reklam yapmak isteyen web sitesi ihtiyacı var. Eskisi gibi html, flash siteler yapıp web tasarımcıları ortadan da kaybolamıyor. Mobil uyumdan tutun, facebook sayfaları açmaya kadar her detay bekleniyor ve isteniyor. Sadece İzmir’de yüzbinin üzerinde şirket var. Kaba bir hesap ile esnaf ve kişi web sitelerini saymaya da kalkarsak, 5000-6000 web sitesi başına ancak bir web tasarımcı düşer.
  2. Her “Webçi”nin yaptığı web sitesi diğer “Webci” nin yaptığı siteye benzemiyor. Her satın aldığınız araba diğer arabaya benziyor mu? Çok ucuzsa bilin ki bir çok web sitenizde tanıtıcı terimler, uyumlar, kolay kullanım, görsellik yoktur. Eğer varsa yine emin olabilirsiniz ki bir sene sonra web tasarım firması iflas edecek, çalışan webçi başka bir firma da işe başlayacaktır. Yine web sitesi yaptırmaktan başka çareniz kalmayacaktır. (Çok daha pahallıya, canız yandı ve o web sitesinin içini de bilgi doldurdunuz.)
  3. Web Sitelerinin istekleri, insanların onlardan beklentisi o kadar fazlalaştı gerçekten işini sevenler dışında bu işi harçlık yapmaya çalışanlar giderek bu işten vazgeçmeye başladılar. Ancak geriye yadigar anıları ve algıları kaldı. Hala herkes çok iyi tasarımcılar kuyruklarda bekliyor sanıyorsanız, belki o facebook icat olmadan, mobil siteler hayatınızı kaplamadan önce idi. Hele ki Google SEO için önlemler aldıkça işler daha da hassas ve neredeyse roket mühendisliği seviyesinde zorlaştı.
  4. Web tasarımcısını siz arıyorsunuz, elbette ki web tasarımcısı da davete icazet ediyor. Hem çağırıp, hem de her yer webçi kaynıyor, demek biraz mantıksız değil mi?
  5. Fiyat asla çok değil, hatta piyasa da bu kötü algılardan dolayı oluşmuş bedeller çok çok düşük. Küçük veya büyük tüm web siteleri için aynı işlemler yapılmak zorunda. İş yerinizin küçük olması, web sitesi işinin de küçük olacağı anlamı taşımıyor. Artık, mobil uyum, tema tasarımı, bileşenler derken neredeyse küçük veya büyük bir web sitesi tasarımı da yoğun bir fabrika web sitesi kadar uğraş gerektiriyor.
  6. Bir web sitesi tasarımı içerik tamamlanması sorunu yüzünden en az iki ayda tam olarak bitebiliyor. Her anda da eksik çıkıyor. Sınırlar hiçbir zaman net değil. Bu durumda vereceğiniz para hesabını şu şekilde yapmakta fayda var. Bu para ile bir web tasarımcı, işe dahil olan diğer çalışanlar hariç bile olsa, geçinebilecek kadar kazanmalı. Daha azını önerip, kabul görürse, bilin ki ya iş uzayacaktır, ki araya iş almak durumunda kalınacaktır, ya da gelen adam gerçekten dolandırıcıdır.
  7. Bir web tasarımcısına aslında hayatınızı emanet ettiğinizi unutmayın. Mail şifrelerinden, sosyal medya şifrelerine kadar emanet ediyorsunuz, ancak sonra ona “Webci” diyerek güven duymuyorsunuz? Ne kadar mantıklı?

Özetle, “Webci” lerde bu algıların farkında. Üstelik iş yükleri artarak hem teknik işler hem de bilgi düzenleme işleri katlanıyor. Ülkemiz çok daha zorlu koşullara sahip oldu. Çok daha fazla bir rekabet ve iş yükü hem müşterilerimizi hem de “Webçi” leri bekliyor. Artık karşılıklı samimi bir diyalog içinde hiçbir önyargıya kapılmadan web siteleri yapmak zorundayız. Şimdi herkes ön yargılarını yavaşça yere bıraksın.

Diyeceğim o ki,

“Winter is Coming”

Okunma 5779 defa