Web Tasarım Blog

Pazarlamacılar için bile, web tasarım kriterleri veya web sitesi tasarım standartları üzerinde halen çok düşünülecek bir şey olarak görülmemektedir. Bu ebeple genellikle başta yapılan temel hatalar kullanım sırasında giderilmeye çalışılır. Ancak web tasarım kriterleri web tasarımcıları için kritik önem taşır. "Standart web antlaşmaları" olarak tanımlayabileceğimiz uygulamalar web tasarım standartları olarak…
İlk, Önce, En ve Ana, Baba Temel Kural; “Web sitesi yapmak aslında çok kolay ve herkes artık web sitesi yapıyor.” Bu fikre sahipseniz asla ama asla web sitesi yaptırmayın. Hem kendinize hem web sitesi tasarım ve yazılımcısına yazık edersiniz. Karşılaştırabildiğim kadar Türk topraklarında, tarihin hiçbir zamanında, büyücülük, falcılıkta dahil bir…
Açık ara soru budur? Niçin web sitesi yaptırıyorsunuz? Yaptırdıktan sonra ki hayaliniz nedir? İşte burada gerçeğin başladığı an olarak bir mil taşı yerleştirebiliriz. Çünkü görebildiğim kadarı ile işverenler yanlış beklentiler ile web sitesi tasarımcılarından mucizeler umuyorlar. Web sitesi bittikten sonra potansiyel müşterilerin o web sitesini internettin bir köşesinde beklediğini düşünüyorlar.…
1) Dikkat Çeken Başlıklar Bu makalenin başlığı atılmış yazılmış makaleler, bilgiler diğer monoton yazılardan daha çok insanların dikkatini çeker. Web sitesi içeriklerine fiyat, para ve bu yazının başlığı gibi olan dikkat çeken başlıklar ilave edin. Sitenizde daha çok ziyaretçi çekeceğiniz gibi onların sitede daha uzun kalmasını da sağlamış olursunuz. Böylece…
Bir web sitesini tasarlamaya başlamak veya yeniden tasarlamak söz konusu olduğunda, estetik üzerine yüklenmek kolay olabilir. Firma sahibinin şaşırtıcı yorumları ile yol çizilmeye başlanır, "Bu mavinin tonu doğru görünmüyor... Ekranın sağ tarafında logonun olması iyi olmaz mı?.. Ortaya dev bir animasyonlu GIF koymaya ne dersiniz?” Bununla birlikte, gerçekten web sitenizle…
Şu an dünyada web tasarımı ile ilgili ilginç bir tartışma başlamış durumda. Bir firmadaki herkesi bir web tasarımcısı mı kabul etmek gerekir? Dünya da bu soruya ilginç bir şekilde “evet” şeklinde bir kabul ile başlamanın firmaya web tasarımı için çağrılan kişinin işini çok daha kolaylaştırdığı konusunda bir anlayış benimsenmeye başlanmış…
Google Benim İşletmem iyice dolandırıcılık platformu haline geldi. Burayı insanları sömürmek üzere kullanan kan emicilerin sayıları öyle bir arttı ki Google'dan, aramalardan veya haritalardan silinmek üzeresiniz dolandırıcıları feci halde bıktırdı. Kovid-19 salgınından önce de her gün yeni bir dolandırıcı tipi ile karşılaşmaktan yılmıştık. Ama pandemi ile beraber Internet mucize bir…
Internet dünyasının yerinde durmayan sürekli daha fazlasının istendiği arenasına hoşgeldiniz. Web sitesi tasarımlarının html notepad editör ile yapıldığı, FrontPage kullananların dahi sayıldığı günler çokta uzak gelse de daha daha 15-20 seneyi bulmamıştır. Web tasarımcılarının eski diye andığı günlerden sonra artık yeni ve rekabet dolu ama bir o kadar da fırsat…
Dünyanın web tasarım dünyasına ve internet evrenine yön veren uzmanların görüşleri ile web tasarımın geleceği hakkında ufuk açıcı bir makale. Sadece gelecek tahminleri değil, firmanızın web tasarımının gitmesi gereken yol hakkında da iyi bir fikir sahibi olacaksınız. Makale, Future of Everthing Sitesinden Alınmıştır. Erken internet günlerinden bir web sitesine baktığınızda,…
Her yıl, web sitesi tasarımında yeni unsurların ve stillerin ortaya çıkmaya başladığını görüyoruz. Bazı unsurlar - özenle dahil edildiğinde - hikayenizi anlatmanıza yardımcı olur ve şirketinizi açıklamanızı sağlarlar. Diğer öğeler, içeriğin ister mobil ister masaüstü cihazlarda nasıl göründüğünü iyileştirmek için çalışır. Web sitenize çıkan her eğilimi eklemek gerekli değildir, ancak…
Web Tasarım kelimeleri kadar teknolojinin hayatımızı nasıl değiştirdiğini ve geliştirdiğini ve bir o kadar da teknolojinin basite alınmasını temsil eden başka kelimeler yoktur. Tüm Dünya da web sitelerinin başarısı efsaneleri olarak anlatılır. “Google ı garajda kurmuşlar, bakın ne hale geldiler”, “Facebook’u yurtta açtılar bakın ne oldular” gibi hikayeler herkes tarafından…
Elbette karşı çıkanı çok olur ama neden web tasarımcısı eğitimi yok! Var olduğunu iddia edenler olacaktır, ama o zaman hipotezim şu, neden kimse gurur dolu web tasarımcısıyız diyemiyor! Neden hala halkın önemli bir kısmı, web tasarımcısına yeşilçam filmlerinin hoparlör kenarında kendi kendine dans eden adam muamelesi yapıyor? Neden hala mesleğe…
Wordpress, Joomla, Drupal sizi ezip geçti. Bu yazılımlara her gün dünyadan onbinlerce yazılımcı tarafından eklenen bileşen programlar ile de özel yazıyoruz dediğiniz “şey” ile olan aradaki fark utanç boyutuna geldi. Reklam ajansları, web tasarım firmalarının başı şu aralar oldukça dertte. Web sitesi yaptırmak isteyen potansiyel müşterilerin ya da zaten web…
Internet dolu dizgin hayatımıza girerken ne kadar da heyecanlıydık. Her firma hatta kişi web sitesi yaptırmak için yanıp tutuşurdu. Şimdi ise web sitesi algısı çok garip bir yere doğru sürüklendi. Elbette çok başarılı işler halen var. Genelde de büyük markaların siteleri, birkaç online satış sitesi iyi durumdalar. Ancak küçük ve…
Bir web sitesi yaparken belli kriterlere uyan bir grafik çalışması yapılmalıdır. En azından bir simetriye sahip olması dahi kurumsal kimliğinize katkı yapacaktır.
İnsan bedeni 20. yüzyıl ile beraber en zorlu sınavını vermeye başladı. 20. yüzyıla kadar gelişmeler insanın sadece fiziksel dayanıklılığını zorlayan zamanlardı. Fakat 20. yüzyılda başlayan teknoloji devrimi, 21. yüzyılda ivme alarak, sadece insan bedeninin sınırlarını değil akıl sağlığını da zorlamaya başladı. Bu konu ile ilgili tanıdığım herkesin dilinde tek bir…
Bu hafta Twitter, tarihinin en büyük hack olayını yaşadı. Dünyanın etkili kişilerine ait hesapların birçoğu hackerların eline geçti. Ele geçirdikleri hesapları düşününce bana göre çok insaflı bir hackti. Hackerlar bu açığı neyse ki sadece kendilerine biraz para kazanmak için kullandı. Hackerlar, bu etkili kişilerin hesapları üzerinden, bitcoin isteği dışında çok…
İkinci dalgayı beklediğimiz kadar maalesef ekonomik krizin de pik yapmasını bekliyoruz. Çıkış yolları ararken özel sektör için web siteleri de artık daha da iş kurtarma aracı olarak görülmeye başlandı. Her noktadan ekonomik krizi aşmaya çalışan özel sektör bir yerlerde bir web sitelerinin var olduğunu hatırladı. Web siteleri olmayan iş sahipleri…
Covid-19 pandemisi hayatımızı 90’lı yılların karamsar gelecek tasvirleri ile dolu bir bilim kurgu filmine çevirdi. Üstelik gelecekte de değil, hemen şimdi yaşıyoruz. Maskesiz sokağa çıkamıyor, el sıkışıp merhaba dahi diyemiyor, markette bir teyze yaklaşıp, “evladım okuyamadım, şu deterjanın fiyatı ne” diye sorsa, soğuk terler döküp garibim teyzeye birazdan boynumuza hamle…
Hayatınızı belki siz fark etmeseniz dahi Covid-19 pandemisinden daha çok değiştirmiş ve değiştirecek bir gelişmeden bahsetmek istedim. Blockchain (blok zincir) teknolojisi. Blok zincir, dağıtık defter teknolojisi veya dağıtık ağ teknolojisi gibi isimler ile anılan “blokchain teknolojisi” temelde bir veri saklama fikridir. Internet hızları ilerledikçe veri depolama konusunda bu fikir daha…
Dünyanın gündemi Covid-19 iken ve tüm dünya bilim insanlarının sadece Covid-19 ile uğraştığını düşünmeye başladığımızdan satır aralarındaki haberleri sıklıkla gözden kaçırır olduk. Fakat zaten çok hızlı değiştiğini düşündüğümüz dünyamız için daha büyük bir tsumani değişim dalgası gelmek üzere. Bunun değişimin isimi quantum mekaniği. Çok sevdiğim yönetmen Christopher Nolan’nın maalesef bu…
İzmir’de bilişim firmalarına iş yaptırdıktan sonra yapılan işten yüzde olarak, elli, altmış bile yapılan işten memnun firma sahibi, yöneticisi bulmanız neredeyse imkansızdır. İzmir de firma sahiplerinin, yöneticilerinin iş hayatında kesintisiz şikayetlerinden biri bilişim işleri ve çalışanlarıdır. Keza bilişim firmaları tarafında da işlerini keyifle yapan, koşa koşa müşteriye giden ya da…
Covid-19 hayatımızı sıkıştırıp evlere depolayınca, insanların sanal hayatları gerçek hayatla yer değiştirmeye başladı. Bu değişimden en büyük yararı ise başta sosyal medya siteleri ile beraber online alışveriş siteleri gördü. Fakat üç beş internet sitesinin tekelindeki sektör içinde satış yapmak özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için çok başarılı sonuçlar vermedi.…
Gerçek hayat yeterince zor değilmiş gibi birde siber hayatta kendinizi korumak zorundayız. Tamam biz kendimizi koruyalım ama bilgilerimizi emanet ettiğimiz firmalar kendilerini koruyamayınca ne gelir elden? En son reklamlarında dedikleri gibi girmedikleri ev kalmayan bir firma olan Yemek Sepeti sitesi belli ki iadeyi ziyaret kabul ettiler, onlarında girilmedik yerleri kalmadı.…
Girişimcilik, fırsat kelimesi ile başlar. Beraber kullanılır. Bu yüzden girişimcilik kelimesinin anlamı her çeyrek asırda farklı anlamlar içeren farklı farklı kelimeler ile tanımlanır. 19. yüzyıl da yaşıyor olsaydınız buharlı makineleri ulaşımda kullanmak girişimcilik olarak tanımlanırdı. 20. yüzyıl ortalarında ilk bilgisayarlar üzerine iş kurmak, bu yüzyıl başında ise internet firması açmak…
Teknolojik ilerlemeler, insanların bilgi düzeyini de psikolojisini de artık son sınırlarında zorlamaya başladı. Öyle ki hem kurumsal, hem bireysel olarak teknoloji istekleri ve gelişmeleri altında kalmaya başladık. Teknolojiye olabildiğince uzak, sadece hayatınızı idame ettirmek için mecburen teknoloji kullanıyor olsanız dahi, artık uyanık geçirdiğiniz zamanın her geçen gün çok daha fazla…
Her birimiz, yeni piyasaya verdikleri saç kurutma makinesine wi-fi takıp cihazı “koşun gelin, alın, eski hayatınız bitti, artık gelecek bu!” diye pazarlayan çığırtkan B sınıfı teknoloji firmalarına efsunlu olduğumuzdan tüm yeni icatlara emekli albay şüpheciliği ile yaklaşıyoruz. Fakat “metaverse” terimini ilk defa duyan biri iseniz, size bu konu hakkında diyeceğim…
Öncelikle rüyalara reklam verme ve müdahale bir komplo teorisi değil. Hatta aslında bu haber çok yeni bir haber bile değil. O kadar ki bunun için bir terim bile kullanılıyor. “Targeted Dream Incubation” (Hedeflenmiş Rüya Kuluçkası) olarak adlandırılan yöntemin Ar-Ge çalışmalarını yapanlar arasında Sony, Microsoft, Sony, Burger King gibi markaların olduğu…
Önce, kalan ömrümüzde internet kadar sık duyacağınız, kanıksayacağınız metaverse kelimesini daha net açıklayalım. Metaverse, insanların eski veya yeni geliştirilmiş bir internet altyapısı üzerinde dijital temsilleri aracılığıyla, dijital nesnelerle ve başkalarının dijital temsilleri ile etkileşime girebildiği ve bir sanal ortamdan diğerine az çok özgürce hareket edebildiği, internetin sürükleyici bir sanal gerçeklik…
Hükümetimiz her gün yeni dipleri gören piyasaya nakit sağlamak adına yastık altı altınlar olarak tabir edilen nispeten orta ve gelir düzeyi düşük kesimin elde kalan son tasarruflarına umut bağlamaya çalışadursun, dünya insanları, kazançlarını, yatırımlarını ve tasarruflarını hükümetlerin ellerinden daha da uzağa taşıyacak sistemleri bir bir devreye almaya devam ediyor. En…
Gerçek hayatta tüm sistemleri hackleyip o sistemlerde yayın yapmak mümkün mü? Öncelikle bir sistemi hacklemek, bir bankayı soymak gibidir. Bir açık gerekir. Ve bir banka ne kadar büyük olursa orada açık olma olasılığı daha artar. Tersi olarak bir sistem küçük ise daha hacklenemez hale gelir. Sistem ne kadar büyükse, istismar…
Hayatımızda birkaç senedir mutlaka birkaç dönüm noktası yaşıyorduk. Ama Ukrayna işgalinin, yakın zamanın onlarca dönüm noktasından daha bir devasa dönüm noktası olacağını görmek için siyaset uzmanı olmaya gerek yok. Rusya, Ukrayna işgalini ve sorununu yakın zamanda sonlandırsa dahi Rusya-batı ilişkileri ve dünya savaş öncesine asla dönemeyecek. Bu yeni konjonktür yakın…
Düşük gelir ve aşırı hayat pahalılığı yetmezmiş gibi kazandığımızı dolandırıcılara kaptırmamak için de ayrı bir mesai harcıyoruz. Son zamanlarda da dolandırıcıların sayısı o kadar artı ve yöntemleri öyle pervasız oldu ki sadece şaşkınlık değil yılgınlık yaratıyorlar. Hatta öyle ki pervasızlık, Türk tipi dolandırıcılığın tanımlayıcı özelliği oldu. Çaldıkları paraların miktarından çok…
Her ekonomik kriz bize doğal zenginlikler kazandırmaya devam ediyor. Pandemi ile dolar yükselmeye başladı, hemen Karadeniz’de doğalgaz bulduk. Kriz derinleşti Adana’da petrol ve şimdi enflasyon tarihi rekor kırdı, Eskişehir’de Nadir Toprak Elementleri (NTE) bulduk. Aslında hiçbir haber yalan değil. Bulduk mu bulduk. Ama, bazen, sanki, aynı buluşu ekonomik kriz haberlerini…
Söylendiğinde çok havalı bir bilim-kurgu cümle de olsa “zamanda geriye bakma” eylemi aslında her insanın her gece yapabildiği sıradan bir olaydır. Diğer galaksi ve yıldızlardan Dünya’nın gökkubesine ulaşan ışıkların oluşturduğu görüntülerin bazıları aslında milyarlarca yıl önce yola çıkmış ama gözümüze yeni ulaşabilmiş görüntülerdir. Biz önemsiz bir iş gibi her bulutsuz…
İnsanlığın gelişmesinin modern insan kabul edilen “Homo Sapiens” türünün ortaya çıktığı zaman ile başladığı kabul edilir. Bu geçmiş de son arkeolojik kanıtlara göre günümüzden 60 Bin yıl öncesine kadar uzanıyor. Fakat on binlerce yılı neredeyse antik, karanlık ve orta çağlar içinde geçirdikten sonra insanlık ancak son 200 yılda teknoloji anlamında…
Hükümet, devletin kontrolünde bir otomobil markası yaratma macerasına başladığında bu girişiminin kesinlikle ilk hedefi halkının gelir seviyesine uygun erişilebilir bir otomobil üretmek değildi. Hem otomobil altyapısı olarak seçilen elektrikli altyapı hem bazı noktalarda ultra-lüks segment sınıfına hitap eden tasarım tercihleri Togg markasının bir halk otomobili olamayacağının açık ilanıydı. Kervan yolda…
Yapmak veya “yapıyor-muş”, “yap-mış” gibi yapmak. Bir girişimin başarılı olup olmayacağını ne belirler diye merak ederseniz, en kestirmeden özetlersek bu kural belirliyor. Yapmak yerine “mış gibi yapmak” bazen bir işin başlangıcında yeterince araştırma yapılmadığı, uzman yardımı alınmadığı ve çoğunlukla da işin devamında maddi menfaatlere uymadığı için sürüklenen bir istikamet oluyor.…
Türkiye, son yıllarda içten içe dağıtmaya başlamış ekonomisini “aslanız kaplanız, kesseler acımaz” gazları ile yönetmeye çalışırken yetmezmiş gibi Dünya’nın da çivisi çıktı. Salgını, savaşı derken ekonomimiz hepten zembereği boşalmış saat gibi bir o yöne bir bu yöne çarpıyor. Bir türlü durumu toparlayamıyoruz. Şu an herkesin endişesi aynı. Ne zaman düzeleceğiz,…
Sosyal medyada sıkça çocuğunun henüz 7 yaşında, muhtemelen de her birinden 200-300 kelimeyi zorla ezberlettikleri için “3 dil” sular seller gibi bildiğini iddia eden ve gururlanan ebeveynleri görmek normal oldu. Diğer grup ebeveyn 5-6 yaşındaki çocuklarının nasıl uzman gibi tablet veya telefon kullandığını ballandıra ballandıra anlatıyor. Benzer grup, günlük konuşmalarının…
Beklentilerimiz, olayların sonuçlarını ne derece değiştirebilir? Bu sorunun cevabı için yapılan bilimsel araştırmalara göre beklentiler, olayların sonuçlarını büyük ölçüde değiştirme kabiliyetine sahipler. Psikoloji ve sosyoloji biliminde bu olguya Pygmalion etkisi, Rosenthal etkisi veya kendini gerçekleyen kehanet olarak isim verilmiştir. Pygmalion etkisi denmesinin sebebi Yunan mitolojisi kaynaklıdır. Yunan mitolojisinde, hiçbir insana…
Hayatınıza, dünyayı değiştireceğini, bir yenilikçi veya bir teknoloji geliştiricisi olduğunu iddia edip sonradan gözünüzde mucize hemoroid kremi pazarlayıcısı haline gelen kaç kişi girmiştir? Ne kadar çoklar değil mi? Ve yine de bu bilim ve teknoloji tüccarları bazen dolaylı bazen doğrudan ama bir şekilde bizi sürekli kazıklamayı başarıyorlar. Bilimsel gelişmeler ve…
Dünyanın çılgına dönmüş bu hali ürkütücü değil mi? Peki neden şimdi? İklim sorunları mı? Ekonomik adaletsizlikler mi? Yoksa kalabalıklaşan nüfusların artan baskısı mı dünyayı delirtiyor? Özele inelim gün içinde en çok ne olursa sizi delirtiyor? Ben cevap vereyim. Teknolojik bir arıza. Cep telefonunuz birden su koy verse, bilgisayarınızdaki tüm yedeklenmemiş…