Niçin Web Sitesi Yaptırıyorsunuz?

Web Sitesi Yaptırmak Web Sitesi Yaptırmak Smartien

Açık ara soru budur? Niçin web sitesi yaptırıyorsunuz? Yaptırdıktan sonra ki hayaliniz nedir? İşte burada gerçeğin başladığı an olarak bir mil taşı yerleştirebiliriz. Çünkü görebildiğim kadarı ile işverenler yanlış beklentiler ile web sitesi tasarımcılarından mucizeler umuyorlar.

Web sitesi bittikten sonra potansiyel müşterilerin o web sitesini internettin bir köşesinde beklediğini düşünüyorlar.

Web sitelerine ve web tasarımcısına büyük umutlar bağlıyorlar.

Veya daha tersi hiçbir şey düşünmüyorlar. Sadece olması için web sitesi yaptırıyorlar ve onu ölüme terk ediyorlar.

İki düşünce de kötü. Ama yanlış beklentiler ile büyük umutlar besleyenlerdense ben hedefsiz ve umarsız olan müşteri portföyünü daha çok seviyorum. En azından iki tarafa da stres yüklemiyorlar.

 Ve eminim ki bu rahatlık sayesinde web siteleri, yanlış beklentiler ile hedef koyan iş sahiplerinin web sitelerinden daha başarılı daha verimli oluyor.

Yine de yanlış beklentilere kapılan iş sahiplerini tek suçlamak haksızlık.

Özellikle bu yanlış yönlendirmelere isteyerek veya istemeyerek web tasarım firmalarının da, reklam ajanslarının da, SEO firmalarının da büyük katkısı var.

Özeleştiri yapacak olursak, kendi şehrimde İzmir’in web tasarım firmaları arasında gereksiz yere çok fazla olan rekabetinde sonucu olarak ta iş sahiplerini de yanıltan öneriler ve işlerin çıkmasına sebep oluyoruz.

Vaatler ardı ardına sıralanırken gerçekler daha kısık ses ile söyleniyor.

İlk başta web tasarım firması tarafından vaat edilen çok az paraya artık sizin özel web tasarımcınız oluyoruz gibi uç ilgi propagandaları, web sitesi yapımı ilerledikçe iki taraf içinde çekilmez bir hal almaya başlıyor.

Gerçekçi olmak gerek. Web tasarımcınız ile eğer aylık olarak uygun bir anlaşma yapmadıysanız iş ortaklığınız sadece web sitesi sonuçlanıncaya kadar olacaktır.

İlk yanlış hedef te işte burada oluyor. Web sitesi biten bir iş değildir. Kiralanan bir hizmettir. Web siteniz ve internet dünyanız ile daimi ilgilenecek biri yok ise web sitenizden müşteri akmasını beklemeniz kadar tutarsız bir beklenti yoktur.

Elbette bu gerçek, İzmir’deki web tasarım firmaları tarafından pek te vurgulanmayan gerçekler arasındadır.

Web siteniz ilk kurulduğunda bir bebektir. Bakımını yapmanız ve beslemeniz gerekir. Onu sosyal çevrelere sokmak, gelişimini desteklemek zorundasınız.

Yine web tasarım firmalarının ilk planda size söylemedikleri şunlardır.

Web siteleri sadece tasarım, resim ve içeriklerden oluşmaz. Ana temeli, aynı binalar gibi altyapıdır. Bu altyapıyı kurmak ise zaman alacaktır.

Nedir web sitesi tasarım altyapısı?

Eğer wordpress, Joomla, drupal gibi cms kullanıyorsanız sadece çekirdek bileşenler yetersiz gelmektedir. Paralı bileşenler ile desteklenmesi gerekmektedir. CMS’lerin çekirdek bileşenleri kısıtlı imkanlar sunmaktadır.

Google Mybusiness, Google Search Console ve sosyal medya bağlantılarını bileşenler adam gibi sağlar, siteleri hızlandırır, gerçekten seoya uyumlu hale getirir.

Yine site içinde özgün içeriklerin %90’ı geçmesi sağlanmalıdır.

İçerik deyip geçmeyin. Kaliteli özgün içerik oluşturmak kadar zor bir zanaat yoktur.

Aynı şekilde kaliteli özgün resimlerde bulmak çok zordur.

Her an içeriklerinizi geliştirin. Ürün açıklamalarınızı tazeleyin. Videolar ile destekleyin. Bol açıklanmış ürünler daha etkili siteler ve daha çok müşteri demektir.

Tanıtım web sitelerinde web sitesi tasarımcılarının size iletmediği zorluklar bunlar iken e-ticaret sitesi yaptırırken yanlış kararlar almak çok daha kolaydır.

Yine web sitesi tasarım firmalarının en büyük yanlış yönlendirmesi e-ticaret veya online satış sitesi oluşturma, yapma kısmında olmaktadır.

Eğer küçük ve orta ölçek bir firma iseniz online ticarete giriş yapacaksanız, ilk büyük hatanız, google’da ilk çıkan reklamlara kanıp “kiralık” özel yazılım sitelerden kendinize e-ticaret sitesi yaptırmaktır.

Açıklamalarında çok çok küçük puntolar ile yazılanlar arasında görebilirseniz, özel yazılım e-ticaret siteleri aslında yıllık kiralık sitelerdir. Koduna sahip olamazsınız, veri tabanına sahip olamazsınız. Canınız sıkılınca ben verileri alıp gideyim diyemezsiniz. Her artan ticaret hacminiz sonucu yıllık verdiğiniz kira miktarları orantısızca artar.

O yüzden e-ticaret siteleri seçerken ilk reklam ve ilk iki sayfa Google arama sayfalarını geçip ikinci üçüncü sayfalardaki sunucu bağımsız çalıştığını ilan eden online ticaret sitelerine bakmanızı öneririm.

İşverenleri diğer bir yanlış yönlendiren web firmaları, Google reklamı pazarlayan ajanslar.

Yanlış bir şey demek istemiyorum. Google reklamları gerçekten çok etkili. Ama hangi sektörde olduğunuz çok önemlidir.

Google reklamlarını bir mucize gibi sunmaları bir yana hiç verilemeyen raporlar yüzünden ne kadar harcadığınızı bilememek ayrı bir can sıkıntısı oluyor.

Öncelikle Google reklamları her sektör için iyi bir ürün değildir. Günlük ve anlık işler yapan yani bir şehir oteli veya bir su satıcısı iseniz ilk sayfada olmak ölümcül ise Google reklamları yararlı olmaktadır. Ancak buradaki püf nokta maliyettir. Günlük 50 TL bütçeden aylık neredeyse 1500 TL vermeden adam gibi sonuç almak mümkün değildir. İşiniz bu maliyeti karşılayacak ölçüde olmalıdır. Değil ise Google reklamı vermeyin. Daha görüntülü reklam mecraları hem daha ucuz hem daha etkili olacaktır. Demek ki işiniz bu tür bir iş değildir. Daha durağan ama sürekli reklamlar işinizi daha çok görecektir.

Seo firmaları da işverenler için ayrı bir kabustur. Hangisi doğrudur? Hangisi sitenizi riske atmadan size arama sıralarını vaat etmektedir. Bir de işverenlerin en büyük yanlışlarından biride seo firmaları ile bir başarı kazandıktan sonra onlara arkalarını dönmektir. Yapmayın. Sadece bunun ne kadar riskli olduğunu bilin ve yapmayın.

Seo firmasını doğru tercih edin ve onu işinizin bir ortağı yapın. Doğru bir firma size yatırımınızı 5-6 katını rahatlıkla kazandıracaktır. Ama bir iki başarıdan sonra arkanızı dönerseniz, diyorum ki dönmeyin.

Seo konusu bir okyanustur. Web tasarım yaptıracaksanız sitenize ne yapıldığı konusunda her an bilgi sahibi olun ve mutlaka kontrolde tutun. Mutlaka her detayı sorun ve öğrenin.

İşverenlerin en büyük yaptığı hata ise önyargılarına sımsıkı bağlanmak oluyor.

Reklam Vermiyorsanız Web Siteniz Hiçbir İşe Yaramaz.

Elbette işinizi sizden daha iyi kimse bilemez ama yapılan büyük hatalardan biri web tasarımcınızın size iyi niyetle söylediği açıkçası sırf günlük rutininizi değiştireceği için tüm güzel şeylere bahaneler bularak itiraz etmektir.

Misal,

Diyorum ki Seo için özgün makale yazmalısınız. El cevap; “Benim işim hakkında o kadar yazılacak bir şey yok.”

Diyorum ki reklam vermelisiniz…El cevap; “Bizim işimiz belli bir kesime hitap ediyor. Reklam versek anlamazlar, gelenler ile uğraşmak çok daha vakit kaybıdır. Ya da biz zaten perakendeye hitap etmiyoruz, ya da bizim müşterimiz zekidir zaten bizi bulur.”

İnanın ki bu bahanelerin hepsini duydum. Daha saçma olanlarını da duydum.

İlk kural, web siteniz var ise mutlaka reklam yapmalısınız. Nokta. Bitti. Tartışma kabul edilecek bir konu dahi değil. İster gizli reklam yapın, ister viral yapın, ister web tasarımcınız ile paparazzilere yakalanın ama mutlaka reklam yapın. Sektörünüzün ne olduğu hiç önemli değil.

Başlık çok kesin oldu, reklam vermeden web siteniz işe yaramaz dedim. Yani ne kadar kesin bir cümle umurumda bile değil. Belki siz haklısınız, reklamsız her şey iyi olabilir. Ama dediğim gibi bu tutumunuz umurum da bile değil.

Bana göre reklam yok ise web sitesi dahi yaptırmayın.

O zaman web sitesi yaptırıyorsanız ilk üç hedef belli oldu.

  • Doğru altyapıyı seçin.
  • İçerikleriniz açıklayıcı ve etkili olsun.
  • Reklam verin. Nereye olduğu önemli değil. Reklam verin. Doğru hedeflere doğru araçlar ile reklam verin.

Elbette web sitesi yaptıracaksanız, ilk başlangıç ve biraz da nasip doğru web tasarımcıya denk gelin.

Bizi tercih ederseniz ilk başlangıcın nasip kısmını aşmış olacaksınız.

Bir daha ki yazımızda görüşmek dileğiyle.

Okunma 5045 defa