SEO Kriterleri Nelerdir?

Google SEO Kriterleri Google SEO Kriterleri Smartien

Bir internet sitesini SEO açısından değerlendirilmesinde ve geliştirilmesinde yararlanılan SEO yöntemlerinin belirleyicisi SEO kriterlerdir. Google SEO kriterleri için üç kaynak, kriterlerinin oluşmasında ve bir kriter sayılmasında etkilidir. Birinci kaynak, arama algoritmalarının SERP sıralamalarını belirlemek için sinyal aldığı Google tarafından ilan ve kabul edilmiş SERP sıralama (rank) faktörleridir. İkinci kaynak, Google tarafından yararlanıldığı ilan edilmemiş olsa da arama algoritmalarının SERP sıralamaları için o rank faktörlerinden yararlandığı konusunda SEO uzmanlarında ortak fikir birliği oluşmuş rank faktörleridir (Search Engine Ranking Factors 2015 b.t). Üçüncü kaynak ise SEO uzmanlarının bir internet sitesini SEO yönünden değerlendirirken yararlandığı, arama motorları SEO uyumu üzerine otorite kabul edilmiş organizasyon ve kuruluşların oluşturduğu değerlendirme SEO kriterleridir.

Site İçi SEO ve Site Dışı SEO

Oluşum kaynakları açısından SEO kriterleri öte yandan Google sıralama (Rank) faktörlerini de sıralamalara etki ettiği varsayılan uygulamadaki SEO yöntemleri üzerinden incelenmektedir. SEO yöntemleri açısından da SEO kriterleri iki sahada incelenir. Bunlar; “Site İçi SEO” yöntemleri ve “Site Dışı SEO” uygulamalarıdır.

A) Site İçi SEO Uygulamaları

Site İçi SEO (sayfa içi SEO), bir internet sitesinde (internet üzerinde "site dışı SEO" olarak bilinen diğer harici arama motoru rank sinyallerini aldığı faktörlerin aksine) öğeleri daha iyi duruma getirme uygulamasıdır. Arama motorlarından daha yoğun ve içerik ile alakalı ziyaretçi trafiği kazanmak için yapılır. Site içi SEO, bir sayfanın hem içeriğini hem de kaynak kodunu optimize etmek anlamına gelir. Arama motorlarının sayfa içeriğini yorumlamasına yardım etmenin ötesinde, site içi SEO, kullanıcıların bir sayfanın ne hakkında olduğunu ve arama sorgularını ele alıp almadıklarını hızlı ve net bir şekilde anlamalarına yardımcı olur. Temelde iyi bir SEO çalışması, arama motorlarına, site ziyaretçisinin görecekleri konusunda yardımcı olur. Böylece arama motorları insan ziyaretçilerinin yüksek kaliteli içeriğe odaklanabilmesi için güvenilir bir hizmet verebilir. Site içi SEO’nun asıl hedefi, site içeriğine ulaşılmasını ve site kullanımını hem arama motorları hem de kullanıcılar için mümkün olduğu kadar kolaylaştırmaya çalışmak olarak düşünülebilir. Site içi SEO çalışmaları da anahtar kelimeler ile ilgili olan ve anahtar kelimeler ile ilgili olmayan SEO çalışmaları olarak iki ana başlığa ayrılabilir.

1) Anahtar Kelimeler ile İlgili Olan Site İçi SEO Uygulamaları

Anahtar kelimeler bir sitenin, özel de bir sayfanın içeriğini en basit halde özetleyen kelimelerdir. Bir sayfanın içinde ne olduğunu özetleyen bu kelimeleri “meta keywords” olarak kod içinde arama motorlarına sunmak, ilk SEO çalışması olarak kaydedilmiştir. Ancak bu yöntemin ilk manüpüle edilen olması, arama motorlarının bu kod-tanımlardan ziyade tamamen sayfanın başlık ve içeriğine odaklanmasına yol açmıştır. Google da artık içerik kalitesine odaklanmıştır. Panda algoritması derinlemesine içerik analizi için kullandığı algoritmalardan biridir. Artık arama motoru sonuç sayfalarında daha iyi sıralamalar elde etmek için daha kapsamlı ve kaliteli içeriklere sahip olunması gerektiğini açıktır. Kullanıcılar için sayfa içeriğinin belirli bir konuyla ilgili güvenilir bir kaynak olup olmadığı önemlidir. Kaliteli içerik yaratmak ve optimize etmek arama motoru optimizasyonu amacı açısından önemlidir. Kaliteli içerik, arama sorgularıyla aynı doğrultuda olmalıdır bu şekilde site içinde düzenlenmelidir. Site içeriğinin kalitesinden sonra bu içeriğe nasıl ulaşıldığı da arama motorlarının isteklerinin olduğu diğer bir sahadır. Bu istekleri “Kullanıcı Dostu” site kavramları içinde tanımlar. Site ziyaretçileri için kolay gezinmeyi sağlamak, reklamsız içerik ve linklerinden arındırılmış sayfalar gibi konular kullanıcı dostu site kavramları içindedir.

2) Anahtar Kelimeler ile İlgili Olmayan Site İçi SEO Uygulamaları

Bir internet sayfasındaki içerikte kullanılan anahtar kelimelerin ve konuların dışında olan rank faktörleridir. Bir sayfada link kullanımı başlıca ilgi alanıdır. Site de kaç tane link olduğu, bu linklerin site içi mi site dışına mı link verdiği arama motorları algoritmaları için rank faktörü olarak değerlendirilir. Sayfa yükleme hızı, Schema.org yapılandırılmış verilerinin veya diğer işaretlemelerin kullanımı, sayfa URL yapısı, mobil cihaz kullanım kolaylığı, sayfa meta verileri gibi unsurlar iyi bir kullanıcı deneyimi yaratma temel fikrine dayanır. Bir sayfa hem teknik hem de teknik olmayan bir bakış açısına göre ne kadar kullanılabilir olursa, site içi arama motoru optimizasyonu o kadar iyi anlamına gelir.

B) Site Dışı SEO Uygulamaları

Site dışı SEO (ayrıca "sayfa dışı SEO" olarak da bilinir), arama motoru sonuç sayfaları (SERP'ler) içindeki sıralamanızı etkilemek için kendi internet sitenizin dışında gerçekleştirilen eylemleri ifade eder. Site dışı sıralama faktörlerini optimize etmek, arama motorunu ve bir sitenin popülerliğini, alaka düzeyini, güvenilirliğini ve itibarının kullanıcı algısını yönünden geliştirmeyi içerir. Bu, İnternet'teki yerler (sayfalar, siteler, insanlar vb.)  ile internet sitenize bağlantı veren ya da tanıtan ve içeriğinizin kalitesi için etkin bir şekilde arama motorlarına sinyal verme ile gerçekleştirilir. Arama algoritmaları ve sıralama faktörleri sürekli değişmekle birlikte, SEO topluluğundaki genel fikir birliği, güvenilirlik ve otoritenin hala bir sayfanın sıralama yeteneğinde önemli bir rol oynadığı yönündedir (Search Engine Ranking Factors 2015, b.t).

1) Dahili bağlantılar

Dahili bir bağlantı aynı internet sitesindeki başka bir sayfaya işaret eden bağlantıdır. Dahili (iç) bağlantılar, kullanıcı dostu site mimarisi oluşturmak ve bağlantı eşitliğini yaymak için de kullanılır. Site dışı SEO yöntemlerinin içinde sayılmasının nedeni PageRank algoritmasındaki hesaplamada site içi dahili bağlantıların hesaplama içine dahil edilmesindendir.

2) Harici Bağlantılar

Eğer başka bir internet sitesi size link veriyorsa, bu o site için harici (dış) bağlantı olarak kabul edilir. Benzer şekilde, internet sitenizden başka bir internet sitesine bağlantı yaparsanız, bu aynı zamanda bir harici bağlantı olarak kabul edilir. Bir sayfanın PageRank hesabında yine dahili bağlantılar gibi önemli bir yere sahiptir. Eğer başka bir internet sitesine ait bir sayfadan sizin internet sitenizdeki bir sayfaya bağlantı vermiş ise, bu sitenize ait geri bağlantı “backlink” kabul edilir. Bir sayfadan başka bir internet sitesine verilmiş “backlinkleri” analiz etmek, bağlantı veren internet sitesinin güvenilirliği, konu ile alakası ve http durumu gibi bir çok kriter “backlink”lerin kalitesini ve etkisini belirler. Özetle sayfanızın linkinin bulunduğu siteniz dışındaki sayfaların kalitesi (PageRank Puanı) sizin PageRank puanınızı da etkiler. Veya diğer bir anlatımla PageRank’i düşük bir sayfada bulunan bağlantınızın size yararı çok yoktur. Ancak “backlink”iniz Microsoft gibi bir sitede Follow link ( Follow ve NoFollow link durumu aşağıdaki SEO kriterlerinde detayları ile okuyabilirsiniz) verilmiş olsa idi bu sayfanıza bağlı olarak ta sitenize büyük PageRank puanı getirirdi.
Harici bağlantılarda dikkat edilecek önemli bir nokta ise bağlantı metninin durumudur. Bağlantı metni, köprüdeki görünür, tıklanabilir metindir. Modern tarayıcılarda, genellikle mavi ve altı çizilidir. Metin ile bağlantı arasında spam olarak algılanacak farklılıklardan kaçınılıp kaçınılmadığı arama motorları için önemlidir. Siteniz dışındaki sitelerde arakaplan rengi ile yaklaşık veya aynı kullanılan bağlantı renkleri, bağlantı metninin çok küçük kullanılması gibi uygulamalar bağlantılarınızın spam olarak gözükmesine yol açacaktır.
Bunun yanı sıra resim yüklemeleri içine yoluyla yüklenen bağlantılar, başka sitelerin açıklarını kullanarak gizli sayfalara yerleştirilen bağlantılar Hacklink ismi verilen bağlantılardır. Bu bağlantılar ise Google tarafından her geçen gün daha iyi analiz edilip tespit edilmektedir. Hacklink uygulayan sitelerde ciddi yaptırım riskleri ile karşı karşıyadır.

3) Sosyal Medya Kullanımı

Google son yıllarda sosyal medya aktivitelerini ciddi bir SEO kriteri yapmış durumdadır. Sosyal medya aktiviteleri olarak Facebook beğenileri ve Twitter takipçi sayısı gibi kriterler SEO kriterleri arasında yer almıştır. Bunun yanında Youtube izlenme sayısı ve yorumlarda bir sitenin Google arama sıralamalarında yükselmesini sağlayan önemli kriterlerden sayılmaktadır. Sosyal medya kullanımının bir diğer önemli etkisi ise sitenize gerçek IP’lerden ziyaretçi trafiği kazandırmasıdır. Siteniz üzerinden Facebook, Linkedin gibi sosyal medya sitelerine yapılan paylaşımların tıklanarak tekrar siteye gelinmesi ile ciddi bir ziyaretçi trafiği kazandırılır. Web sitenizin sosyal medya üzerinden ziyaretçi kazanması sitenizin arama sıralamalarında yükselmesini sağlayan önemli SEO yöntemlerinden biridir.

4) Sitenize Organik ve Yapay Ziyaretçi Trafik Yönlendirmesi Yapmak

SEO manipülasyonlarında, SEO uygulaması yapan kişilerin kestirmeden sonuca ulaşmak için son yıllarda sıklıkla tercih edilen riskli yöntemlerden biridir. SEO çalışmalarının genel amacı web sitesine ziyaretçi trafiği yaratmak ise bu ziyaretçi trafiğini organik ve yapay şekilde programlar yoluyla sağlanması varsayımına dayanır. Google SERP sıralamalarında yükselmesi istenen site ve anahtar kelime ile ilgili alt sayfalara genellikle IP değiştiren TOR gibi programlar ile sürekli ziyaretçi trafiği sağlanır. Yapay trafik sahte IP kullanımı ile Organik trafik ise bu IP’lerin gerçek olması ile oluşan trafiklere verilen isimdir. Google tarafından tespit edilmemesi gibi bir durum yoktur. Sadece bu yöntem için Google aynı “Backlink” çiftliklerinin yaratıldığı günlerdeki gibi esnek bir bakış açısı ile davranmaktadır. Ancak yoğun ve istikrarsız bir şekilde bu yöntemin kullanılması halinde ciddi yaptırımlar getirmektedir. Bu konudaki uyarısını da Search Console üzerinden Manuel İşlemler bölümünden trafik yönlendiren site sahibine uyarı olarak yapmaktadır. Bu uyarılara rağmen işlemlere devam edilmesi halinde sitenin bağlantılarını Google web dizininden silmeye kadar ciddi yaptırımlar uygulamaktadır.

Başlıca SEO Kriterleri Nelerdir?

Site içi ve Site Dışı SEO kriterleri önemli SEO analiz sitelerinde 200 kadar kriterin üzerinden listelenmiştir. Google algoritma değişimleri ile beraber bu sayı her geçen gün artmaktadır. Bu çalışmada başlıca SEO Kriterleri ve SEO yöntemlerini aşağıda listeledik. SEO kriterleri sıralamasında herhangi bir düzen bulunmamaktadır. Yine de belirtmeliyim ki tüm SEO kriterleri içinde Google tarafından da en çok önem verilen kriter kesinlikle “Özgün İçerik” kriteridir. Sıralamada ardından “Backlink” kalitesi ve sayısı diğer önemli bir SEO kriteri olarak yer almaktadır.

1) Alan Adı

Etki alan adları (Domain) internet sitelerinin benzersiz, insan tarafından okunabilen internet adresleridir. SEO açısından kısa, yazması ve söylemesi kolay alan adlarının siteler için tercih edilmesi önerilmektedir (What are domains?, bt). Alan adının tescil geçmişinin arama motoru optimizasyonu açısında büyük bir önemi olmadığı Google tarafından ilan edilmiştir (Cutts, 2010).

2) SSL Kullanımı

SSL (Secure Sockets Layer), internete bağlı bir web sunucusuyla kullanıcıya ait tarayıcı arasında iletilen verileri şifrelendiren teknolojidir. Bu şifrelendirme sayesinde, web sunucusu ve internet tarayıcıları arasındaki verilerin üçüncü bir taraf tarafından okunamaz şekilde olmasını sağlar. SSL, artık tüm internet üzerinde standart bir güvenlik özelliği olmuştur. Google, SSL ile korunan sitelerin arama sonuçlarında öncelikli olacağını ilan etmiştir (Bahajji ve Illyes, 2014; How does an SSL certificate affect search engine rankings?, bt).

3) Etki Alanı Değeri, (DA)

Moz tarafından geliştirilen arama motoru sıralama puanıdır. Bir alan yetki puanı, daha yüksek bir sıralama yeteneğine karşılık gelen daha yüksek puanlarla 1 ila 100 arasında değişir. Etki alanı yetkisi, kök etki alanları ve toplam bağlantı sayısı dahil olmak üzere birden fazla faktörü tek bir DA puanı olarak değerlendirerek hesaplanır. Bu puan daha sonra internet sitelerini karşılaştırırken veya bir internet sitesinin zaman içindeki "sıralama gücünü" takip ederken kullanılmaktadır (Domain Authority, bt).

4) Sayfa İtibar Değeri, (PA)

Moz tarafından geliştirilen başka bir puandır. Sayfa itibar değeri puanları 1 ila 100 arasındadır. Daha yüksek puanlar, daha yüksek bir sıralama yeteneğine karşılık gelir. Sayfa itibar değeri, internet sitesindeki verilere dayanmaktadır. Etki alanı değeri (Domain Authority) gibi, binlerce SERP arasındaki sıralamalarla en iyi şekilde eşleşen algoritmayı tanımlamak için bir makine öğrenme modeli kullanır. Ardından bu belirli hesaplamayı kullanarak sayfa itibar puanları oluşturur. Moz.com’un siteler için ilan ettiği, etki alanı değeri ve sayfa itibar değerlerinin SEO açısından önemli hale gelmesinin temel nedeni Google’ın sitelerin pagerank değerinin ilan kullanıcılara ilanının kapatılmasından sonra önem kazanmış, yaygın kabul olarak, bir SEO rank karşılaştırma değeri olarak kabul edilmiştir (Page Authority, bt).

5) Bağlantı ve SEO İlişkisi

SEO çalışmalarının belirleyici ve başlangıç noktası internet sitelerinin URL olarak tanımlanan bağlantılarıdır. Bağlantıların kullanıcıya gösterimi ve arama motorları tarafından nasıl okunduğu, anlamsal olarak metin içerikleri SEO çalışması adına önemli kriterlerdir. Bu bağlantıların nasıl olması gerektiği konusunda açık ve kabul edilmiş kriterler vardır. Bunlar;

5.1 Kolay Okunur Bağlantılar

Kullanıcı dostu tanımı olarak tanımlanacak bir internet sayfası bağlantısı, hem insanlara hem de arama motorlarına, bağlantı ile ulaşılacak, sayfanın en özet şekilde anlatımını içeren bir göstergedir. Bu sebeple;
http://OTOEE01.com/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=1&Itemid=104

Örnekte olduğu gibi içinde kod, işaret ve arama motorlarında sonu gözükemeyecek kadar çok uzun olan bağlantılar, site ziyaretçileri için olduğu kadar arama motorları tarafından da rahatsız edici kabul edilmektedir. İçeriği anlatmaktan ziyade gereksiz parametreler içermesi SEO adına olumsuz kabul edilir. Bunun yerine internet sitesi bağlantıları, “https://OTODD02.com/hakkımızda” gibi kullanıcılara ve arama motorlarına gösterimi yapılırsa, arama motorları ve bağlı olarak  SEO çalışmaları adına etkili bir gösterim kabul edilmektedir  (Gupta ve diğer. 2016).

5.2 Sıralamalar

Bağlantılar içinde kullanıcılar için bağlantı içeriği ile ilgili olan ve içeriği en özet şekilde kullanıcıya anlatan anahtar kelime yerleştirme bir rank faktörü görevi görmektedir. Bağlantılar oluşturulurken, tekrar eden, sürekli anahtar kelime içeren kötüye kullanımından kaçınılması da önerilmektedir (Gupta ve diğer. 2016; URLs, bt).

6) Dahili ve Harici Bağlantı Sayı ve Nitelikleri

Sitede bir sayfadan yine o sitedeki başka sayfaya verilen bağlantıların sayısı ve nitelikleri, başka sitelerdeki sayfalara verilen bağlantıların sayı ve nitelikleri Google arama motoru için temel ve önemli rank faktörlerindendir. İyi yazılmış URL'ler, forumlara, bloglara, sosyal medya ağlarına veya diğer çevrimiçi mekanlara bağlantı olarak kopyalanıp yapıştırıldığında kendi bağlantı metinleri olarak hizmet verebilir.

7) Geri Bağlantılar (Backlinkler)

Başka sayfalardan internet sitenizdeki sayfalara gelen bağlantılar, Google için en önemli rank faktörlerinden biridir. Geri bağlantılar, Google temel algoritması PageRank algoritmasını etkileyen belirleyici bir unsurdur.

8) Özgün Sayfa Başlıkları Oluşturmak

İnternet sayfalarını oluştururken sayfa başlık etiketlerinin kullanılması, doğru oluşturulması etkilli ve önemli SEO faktörlerinden biridir. Başlık site kullanıcılarına sayfanın ne ile ilgili olduğunu anlatan ilk göstergedir.  Bir HTML sayfasında başlık (title) etiketi sayfanın <head> tanımlamaları arasında olmalıdır (Arama motoru optimizasyonu (SEO) başlangıç kılavuzu bt).

<html>
<head>
<title>OTOAA05 İzmir Araç Kiralama Firmaları, Rent A Car, Otomobil Sitesi</title>
<meta name="description" content="İzmir'de Araç Kiralama Firması, Oto Kiralama ve Rent a Car Adıyla İzmir'de Faaliyet Gösteren Şirketleri İlçelere Göre Tanıtan Kiralık Araba, Otomobil Sitesiyiz.”/>
</head>
<body>

Google arama sonuçlarını gösterirken bu etiketi kalın stilde font olarak gösterir. Ana sayfa başlığında internet sitesinin veya firmanın ismi, bölge, sektör veya hizmetler gibi tanımlayıcı önemli bilgileri eklenmesi tavsiye edilir.

<head> etiketi HTML belgedeki üstbilgiyi gösteren bir öğedir. Bu öğenin içeriği tarayıcıda görüntülenmez. Sayfadaki içerikle ilgisi olmayan bir başlık seçilmesi veya  “adsız” veya “yeni sayfa 1” gibi anlamsız başlıkların kullanılması SEO çalışmalarını olumsuz etkiler. Her sayfa için ona özgü başlık etiketleri oluşturulması tavsiye edilir.

Sayfaların her birisinin ideal olarak kendine özgü bir başlık etiketi olması sayesinde Google bu sayfanın sitedeki diğer sayfalardan nasıl farklı olduğunu anlayabilir. Sitedeki bütün sayfalarda veya sayfaların çoğunda aynı başlık etiketini kullanılmamalıdır. Sayfa başlıkları kısa ancak tanımlayıcı olmalıdır. Başlıklar hem kısa hem de bilgilendirici olabilir. Eğer başlık çok uzunsa, Google arama sonuçlarında sadece bir bölümü görüntülenecektir. W3 standartlarına göre başlıkların 60 karakteri geçmemesi tavsiye edilir (Title, bt).

9) Tanım (Description) Meta Etiketi

Sayfa tanımı (meta description) bir sayfayı arama motoruna anlatmak için en önemli özet bilgidir. Tanımlamalar önemlidir. Arama sonuçlarını gösterirken her zaman bu metin kullanılmasa dahi çoğunlukla bu kısım arama motoru kullanıcılarına gösterilen kısımdır. Bu tanımların yanı sıra her sayfaya ayrı ayrı tanımlanan snippet kullanımı da arama motoru kullanıcılarına kolaylık sağlar. İçerik Snippetları, bir arama motorunun arama sonuçlarındaki sayfalarda ilgili internet sayfasının başlığı altında görüntülenen metin, yıldızlı yorumlardır. Sayfalara bu snippet tanımlarının da girilmesi SEO açısından yararlıdır.

Arama sonuçları için, sayfa içeriği ile ilgisi olmayan tanım meta etiketi yazılmaması, “Bu bir internet sayfasıdır” veya “Otomobil hakkında sayfa” gibi genel tanımlar yazılması, bütün sayfanın içeriğinin tamamen etikete yapıştırılması, tanımın sadece anahtar kelimelerden oluşması, SEO çalışmasını olarak olumsuz etki yaratacaktır. Her sayfa için özgün tanımlar kullanılmalıdır. Farklı tanım meta etiketleri kullanımının etkisi çok sayıda sayfa sonucu getiren aramalarda (örneğin; site:OTOAA05.com gibi yapılan aramalarda) büyüktür (Meta Description, bt).

10) Yapısal Veri, Schema.org Kullanımı

Schema.org, HTML'ye şema ekleyerek, sayfanın altında görüntülenen “rich snippet” olarak adlandırılan sayfa tanımlamalarını kullanan yapıdır. Temel olarak bir internet sayfasının arama motoru sayfa sıralamalarında (SERP) görünme biçimini iyileştirir. Google aramalarında, sayfaya ait linklerin ve o linklere ait içeriklerin, yıldızlı yorumlar, puanlamalar ve hedefe yönelik özet bilgiler şekillinde kullanıcıya gösterilmesini sağlar (Schema.org markup, b.t).

11) Basit Dizin Yapısı Oluşturmak

İçeriğin iyi organize edilmesi, kullanıcılara sitenin neresinde olduğunu açıklayan dizin yapısının kullanılması, SEO açısından önemlidir. Bir URL’de bulunan içerik türünü belirtirken ağaç dizin yapısı kullanılmalıdır. Bir dokümana ulaşmak için tek URL versiyonu kullanılması da önemlidir.

Eğer aynı içeriğe iki veya daha fazla farklı linkten ulaşılıyorsa arama motoruna sadece tek linki indekslemesi için yardımcı olunmalıdır. Arama motorunun aynı içeriğe ait linkler arasından indeksleyeceği doğru olan linke “canonical URL” denir. Bu linki tanımlamak için rel=“canonical” etiketi kullanılır. Link yapısı oluşturulurken alt alan adından ve kök dizininden gelen sayfaların, örneğin “alanadi.com/sayfa.htm” ve “altalanadi-alanadi.com/sayfa.htm”) aynı içeriğe erişmediğine dikkat etmek gerekir. URL’leri büyük harflerle yazılması tavsiye edilmez (Yinelenen URL'leri birleştirme, bt).

12) Site İçi Gezinmeyi Kolaylaştırma

Bir bağlantı için, onunla ilgili diğer bağlantı ve başlıkları listelemek önemlidir. Örneğin, anasayfa>ilgili link>ilgili diğer alt link şeklinde gösteriminin olması kullanıcıların kaldıkları ve dönecekleri yeri göstermesi açısından yararlıdır. Bu tip bağlantılara takip bağlantısı (Breadcrumb) denir. (Arama motoru optimizasyonu (SEO) başlangıç kılavuzu, bt).

13) XML Site Haritası Kullanılması

XML Site Haritası, internet sitesindeki sayfa, görsel, video ve dil kodlarının Google dizinine eklenemesi amacı ile hazırlanmış listeleridir. Internet sitesi bu dosya ile dizine eklenmesini istediği linkleri Google’a bildirmiş olur. Google arama yazılımlarının siteyi ziyaretini beklemesine gerek kalmaz. Aynı şekilde kullanıcıların sayfaları nasıl görmesin istediğini de bu listeler ile belirleyebilir (Site haritası oluşturma ve gönderme, bt).

14) Navigasyonun Metin Formatında Kullanılması

Site için menü oluştururken, navigasyonda kullanılacak sistemin görsellerden ziyade metin formatında olması tavsiye edilir. Flash, resim ve işaret kullanımını arama motorları tararken göremez. Aynı şekilde flash ve kullanılmayan javascript tercihi gerçek kullanıcılarında bu menüleri cihazlarında görememesine sebep olur. Bu SEO açısından olumsuz bir durumdur (Arama motoru optimizasyonu (SEO) başlangıç kılavuzu, bt).

15) Kaliteli, İnandırıcı Özgün İçerik

Bir internet sayfası için en önemli kullanıcı çeken kriter kaliteli özgün içeriktir. Kaliteli içerik anlamında belirleyici faktör ise kullanıcılardır. Kullanıcılar özgün ve işe yarayan içeriği diğer internet sayafalarındaki benzer içeriklerden ayırt edecekleridir. Bu sebeple içerik oluştururken zorlama işlemlerinden kaçınmak gerekir. Burayı tıklayın, sayfanın devamı gibi terimlerin sıklıkla sayfa içinde yer alması bu zorlama durumları oluşturacaktır. Üstelik metin ile ilgili tanımların belirtildiği anahtar kelimelerin yoğunluk oranını bozacaktır. Uzun cümleler veya çok kısa paragraflar şekilde uzun sayfa bağlantıları oluşturmakta yine içerik kalitesini bozan faktörlerdir. Anahtar kelimeleri makale başlıklarına, metin içlerine homojen şekilde ve sayfa sonlarındaki paragraflara koymak tavsiye edilir. En uygun anahtar kelime yoğunluğu % 5-7 arasındadır. Sadece arama motorlarını yanıltmak amacıyla, anahtar kelime yoğunluğunu arttırmak kaçınılması gereken işlemlerin başında gelir.  Verilen bağlantılarında metin ile aynı stil özelliklerine sahip olmaması da tavsiye edilir (Yalçın ve Köse, 2010).

16) Görsel Kullanımının Optimize Edilmesi

Bir internet sitesiden görsellerde arama sonuçlarına dahil edildiğinden itibaren bu görsellerinde kullanıcıya tanımının yapılması önemli hale gelmiştir. Bu bilgiler kullanıcıya “alt” etiketi ile sağlanmaktadır. Bu şekilde görseller hakkında bilgi verilmesi arama motorları için bir gereklilik olmuştur.  “Alt” değerleri, düşük internet hızlarından dolayı resimlerin yüklenemesi durumunda da kullanıcıya bilgi veren metinler olmaktadır. Bu yönlerden görsellerin bilgi metini olan “alt” değerleri sayfanın SEO açısından önemli bir göstergedir. Görsel dosylarının yüklenmesini kolaylaştırmak adına da tüm görsellerin tek dizinde yer alması tavsiye edilmektedir (Google image best practices, bt).

17) Görselleri Optimize Etme

Resimler kayıt esnasında görsel özelliklerini korumak için yüksekten, düşüğe doğru farklı boyutlarda kaydedilir. Görsel özelliklerini fazla kaybetmeden uygun boyutlarda kullanılması internet sayfası açılış hızları için önemlidir. Hem görsellikten fazla taviz vermeden, hem de olabildiğince hızlı yüklenmesini sağlayan boyutlarda resimlerin işlenmesine görsel optimizasyonu denir. Bu işleme imkan veren en uygun format JPEG formatıdır. Sıkıştırma oranı yüksektir. Kullanıcılar bu görselleri daha kısa zamanda görüntülerler (Google image best practices, bt).

18) H1,H2...H6 Etiketlerinin Kullanılması

İçerik içinde kullanılan başlık stilleri kullanıcının metni okumasını ve aradığını bulmasını kolaylaştıran bir bildirim yöntemidir. HTML kaynak dosyasında yer alan sitenin başlık ve diğer http başlıklarından ayrıdır.  H1, H2, H3,...,H6 şeklinde kullanılan bu etiketler Google içinde yararlı bir etiket sistemidir. Metin içinde sırasıyla H1’den başlayarak, H6 ya doğru kullanılan bu etiketlerin doğru ve özenli kullanılmasını Google desteklemektedir (Arama motoru optimizasyonu (SEO) başlangıç kılavuzu, bt).

19) Robots.txt Dosyası

Google web dizininin sağlıklı bir şekilde oluşturulması için gerçek linkler ile dosya yolları gibi linkleri ayırabilmelidir. Robot.txt dosyası örümceklerin hangi adresleri indeksleyip, indekslememesi gerektiğini arama motoruna iletildiği dosyadır (Atay ve diğer. 2010). Böylece ilgisiz bağlantıların taranmamasını ve oluşabilecek sayfa bulanamadı hatalarından kaçınılmış olur. Site içi arama sonuçları, alışveriş sitelerindeki sipariş ve ödeme sayfaları gibi sorgulardan dolayı otomatik oluşan linklerin indekslenmesinin engellenmesi tavsiye edilir.

20) Bağlantılarda Nofollow Etiketi Kullanma

Nofollow etiketi kullanılan linkler kullanıldığı sitenin rank değerinden link verilmiş sayfaların yararlanamasını sağlar.  Nofollow etiketi arama motorlarının ortak kararı ile devreye alınmış bir bildirim yöntemidir. Bu etiketin çıkış amacı backlink çiftlikleri oluşturulmasını engel olunmasıdır. Örneğin blog ve forum internet sitelerindeki yorum bölümlerine eklenen linklerin eklenen sitenin rank değerinden pay almamasını sağlar. Google web dizinine bağlantıları eklerken, eğer varsa bu etiketi okuyarak linkleri değerlendirir. Spam sitelerin haksız rank değeri almasını engeller (Cutts, 2009b).

21) Bağlantılarda Canonical Etiketi Kullanma

Cannonical etiketi, arama motorlarına belirli bir bağlantının bir sayfanın ana kopyasını temsil ettiğini söylemenin bir yoludur. Etiketi kullanmak ile aynı sayfaya yönlenen birden çok bağlantının yarattığı yinelenen içerik sorunlarını önler. Basit olarak bağlantılara ve sayfa kod yapısına koyulan canonical etiketi arama motorlarına arama sonuçlarında görünmesini istediğiniz bağlantının hangisi olduğunu söyler.

22) Mobil Siteler İçin XML Haritası Oluşturmak

Mobil “xml” site haritaları, mobil uyumlu cihazlar, cep telefonları, tablet gibi cihazlarda gösterilen internet sitesi linklerini Google arama motoruna ileten site haritalarıdır. Bu ayrımın yapılmasının sebebi, internet sitesinin her linki mobil cihazlarda gösterilmeye uygun olmayabilir veya mobil cihazlar için internet siteleri linkleri, sitenin masaüstü linklerinden farklılıklar gösterebilir. Bunu Google dizinine ayrıca bildirmek bu linklerin dizine eklenmesini kolaylaştırır (Arama motoru optimizasyonu başlangıç kılavuzu, bt).

23) Mobil Uyumlu Site ve Responsive Tasarım Kullanımı

Mobil cihaz kullanımının her geçen gün artması internet sitelerinin mobil cihazlara uyumlu olmasını neredeyse bir şart haline getirmiştir. Google arama motoru mobil uyumlu olmayan siteleri de arama sonuçlarında “bu site mobil uyumsuz” ibaresi ile kullanıcılara sunmaktadır. Her mobil cihaza uygun mobil uyumlu tasarımlar (Responsive) tasarım olarak bilinmektedir. Bu tür internet sitesi tasarımları, arama motorları için uygun çözümler sunar (Duyarlı web tasarımı, bt).

24) Sosyal Medya Sitelerinin Farkında Olunması

Sosyal medya bağlantısı olan sitelerin site içeriklerini bu mecralarda paylaşmasının internet sitesine değer getirecektir. Benzer içerikler ile ilgilenen kişileri sosyal medyadan internet sitelerine çekerek, içerik ve ilgili makaleler ile buluşturmayı kolaylaştırır (Arama motoru optimizasyonu (SEO) başlangıç kılavuzu, bt). Sosyal medya paylaşımlarını kolaylaştıran open graph ve twitter card protokollerini kullanmak önerilmektedir.

25) Sayfa Hızı

Sayfa hızı, bir internet sitesi sayfasının içeriğin ne kadar hızlı yüklendiğinin bir ölçüsüdür. Sayfa hızı genellikle, bir sitedeki sayfa görüntüleme örneklerinin sayfa hızı olan "site hızı" ile karıştırılır. Sayfa hızı, içeriği belirli bir sayfada tam olarak görüntülemek için geçen süre "sayfa yükleme süresi" veya tarayıcınızın ilk bayt bilgisini alması ne kadar sürdüğü "ilk bayt süresi" olarak tanımlanabilir. Bir internet sitesinin sayfalarının hızını Google kullanıcılara, Google'ın PageSpeed Insights hizmetini sunmuştur. PageSpeed Insights Hız Puanı, CrUX'tan (Chrome Kullanıcı Deneyimi Raporu) gelen verileri içerir ve iki önemli hız ölçümü First Contentful Paint (FCP) ve DOM Content Loaded (DCL) olarak raporlardır (Arama motoru optimizasyonu (SEO) başlangıç kılavuzu, bt). Sayfa hızını belirleyen faktörler,in yazılımın kalitesini yükseltmek adına da önemlidir. Sayfanın HTML yazılımının düzensizliği, dizin yapısı yerine sayfa kodlaması için de açık halde bir çok CSS ve JS’nin yer alması site hızını olumsuz etkilemektedir.

Sayfa Hızı için En İyi SEO Uygulamaları

Google, site hızını algoritmalarının sayfa sıralamalarını sağlamak için kullandığı bir sinyal olarak belirtmiştir. Araştırmalar, Google’ın sayfa hızını ölçerken ilk bayta kadar geçen zamanı özel olarak ölçtüğünü göstermiştir. Ayrıca, yavaş bir sayfa hızı, arama motorlarının daha çok zamanda daha az sayfayı tarayacağı anlamanına geleceğinden sayfaların indekslenmesini de olumsuz etkileyebilir. Sayfa hızı da kullanıcı deneyimi için de önemlidir (Arama motoru optimizasyonu SEO başlangıç kılavuzu, bt). Özellikle mobil cihazların internet erişiminde büyük etkinliğini göz önüne alan Google, sitelerin sadece masaüstü değil mobil cihazlarda da sayfa açılış hızlarını da önemli bir SERP faktörü kabul ettiğini ilan etmiştir (Using page speed in mobile search ranking, bt). Yükleme süresi daha uzun olan sayfalar, site ziyaretçilerinin siteyi çok daha hızlı terk etmelerine (hemen çıkma oranı) ve sayfaya ulaşsalar dahi sayfada zaman geçirme sürelerini olumsuz etkileme eğilimindedir. Sayfa hızınızı artırmanın birçok yolundan bazıları şunlardır:

25.1) Sıkıştırmayı Etkinleştirme

CSS, HTML ve JavaScript dosyalarınızın boyutunu 150 bayttan büyük olarak azaltmak için dosya sıkıştırma için bir yazılım uygulaması olan Gzip'i kullanımı SEO için yararlıdır. Görüntü dosyalarında gzip kullanılması tercih edilmez. Bunun yerine, bunları görüntünün kalitesi üzerinde kontrol sahibi olunan bir programda sıkıştırılması önerilmektedir.

25.2) CSS, JavaScript ve HTML'yi Boyutlarını Küçültme

İnternet sitesinin kodunuzu optimize ederek (boşluk, virgül ve diğer gereksiz karakterleri kaldırma dahil), sayfa hızı önemli ölçüde artırabilir. Ayrıca kod yorumlarını, biçimlendirmeyi ve kullanılmayan kodu da kaldırmak yararlıdır.

25.3) Yönlendirmeleri Azaltma

Bir sayfa başka bir sayfaya yönlendirildiğinde, sayfa ziyaretçisi HTTP istek yanıt döngüsünün tamamlanmasını bekleyerek ek bir süre daha bekler. Örneğin, sitenin mobil yönlendirme düzeni şuna benziyorsa: "OTOAA05.com -> www.OTOAA05.com -> m.OTOAA05.com -> m.OTOAA05.com/ana-sayfa", bu iki ek yönlendirmenin her biri sayfanın daha yavaş yüklenmesine sebep olacaktır.

25.4) Sayfa Oluşturmayı Engelleyen JavaScript’leri Kaldırma

Tarayıcıların, bir sayfayı oluşturmadan önce HTML'yi ayrıştırıp bir DOM ağacı oluşturması gerekir. Tarayıcınız bu işlem sırasında bir komut dosyasıyla karşılaşırsa, devam etmeden önce durdurması ve o kodu yürütmesi gerekir.
Google, PageSpeed testlerinde, sitelerin yavaşlığına karşı kaynakların oluşumunu engelleyen başlıklar altında, siteyi yavaşlatan JavaScript uygulamalarından kaçınmanızı tavsiye etmektedir.

25.5) Tarayıcı Önbelleğini Kaldırarak Yararlanma

Tarayıcılar çok fazla bilgi önbelleğe alır (stil sayfaları, resimler, JavaScript dosyaları ve daha fazlası), böylece bir ziyaretçi sitenize geri döndüğünde, tarayıcının tüm sayfayı yeniden yüklemesi gerekmez. Önbelleğiniz için belirlenmiş bir son kullanma tarihi olup olmadığını görmek için YSlow gibi bir araç kullanılması tavsiye edilir. Ardından, bu bilgilerin önbelleğe alınmasını istediğiniz süre ayarlanır. Çoğu durumda, sitenizin tasarımı sık sık değişmiyorsa, bir yıl makul bir süredir.

25.6) Sunucu Yanıt Süresini İyileştirme

Sunucu yanıt süresi, alınan trafik miktarından, her sayfanın kullandığı kaynaklardan, sunucunun kullandığı yazılımdan ve kullandığı barındırma çözümünden etkilenir. Sunucu yanıt süresini iyileştirmek için, yavaş veritabanı sorguları, yavaş yönlendirme veya yeterli bellek eksikliği gibi performans darboğazlarını aranmalı ve düzeltilmelidir. En uygun sunucu yanıt süresi 200ms'nin altındadır.

25.7) Bir İçerik Dağıtım Ağı Kullanma

İçerik dağıtım ağları (CDN'ler), içerik sağlama yükünü dağıtmak için kullanılan sunucu ağlarıdır. Özellikle yoğun ve büyük çaplı bir siteniz varsa çok yararlıdır. Sitenizin kaynak dosya kopyaları birden fazla, coğrafi olarak farklı veri merkezlerinde saklanır, böylece kullanıcılar sitenize daha hızlı ve daha güvenilir bir şekilde erişebilir (Pfeiffer A. 2018).

Kaynaklar:

Okunma 4955 defa